Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Sanyo Eneloop - do zasilania kompakta -proszę o podpowiedź .

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na alkaicznych bateriach aparat powinien dzialas nieco dluzej niz na akku, podobnie np lampy blyskowe laduja sie szybciej na alkaicznych ogniwach,

ale zdecydowanie polecam zakupic jakies 2 komplety akumulatorkow, rozwiazanie zdecydowanie bardziej ekonomiczne i niewiele gorsze rezultaty, sam posiadam rozne, GP, Sanyo, Duracel i nie widze zandych roznic miedzy nimi

co do ladowania to ja laduje roznie, jak mam czas to 500mA, a jak sie spiesze to i nawet 2A (co rzecz jasna nie jest polecane)

akumulatorki NiMh w zasadzie mozna uzywac od razu po wyjeciu z pudelka (chociaz czesto ssa rozladowane przez efekt samorozladowania), nie trzeba ich formowac i na pewno przez to nie traca pojemnosci ani innych wlasciwosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

JA mam zaufanie do Sanyo. Do tej pory uzywam 4 kompletow NiMh - 2100mAh ktore kupilem ze 3 lata temu. I traktowalem je szybka ładowarka 1A - co drugie , trzecie ladowanie robilem z funkcja rozladowania. Teraz jak je sprawdzam na ladowarce na wolnym rozladowaniu i ladowaniu to uzyskuje pojemnosc okolo 2200mAh. Kupilem swego czasu GP2500 i potraktowalem je pradem 1A i jeden komplet od razu do wyrzuceniu - po sprawdzeniu nie doladuje ich nawet do 1000mAh, drugi komplet ktory miej przegrzalem uzyskuje teraz 2000mAh. GP ta seria pomaranczowo-zielona nie lubi duzych pradow, zreszta potem doczytalem malym druczkiem ze sa do wolnego ladowania pradem do 180mA. Teraz kupilem Sanyo 2700mAh, na programie rozladowanie pradem 250mA i ladowanie 500mA przekraczaja 3000mAh. I to chyba max dla nich bo sie grzeja. Stare 2100mAh nawet na pradzie 1A jak byly nowe mi sie nie grzaly.
    Eneloopy majate przewage ze przez dlugi czas trzymaja pojemnosc - co sie przydaje do uzywania w pilotach, zegarkach, albo dla tych co uzywaja apratow czy lamp od swieta. Jezeli natomiast robisz czesto zdjecia i musisz ladowac aku co 2 tyg. to nie ma juz to znaczenia i lepiej kupic pojemniejsze standardowe.

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    akumulatorki NiMh w zasadzie mozna uzywac od razu po wyjeciu z pudelka (chociaz czesto ssa rozladowane przez efekt samorozladowania), nie trzeba ich formowac i na pewno przez to nie traca pojemnosci ani innych wlasciwosci
    I tutaj sie mylisz, kazde akku trzeba formowac zeby uzyskaly nominalna pojemnosc i tak jak kazde inne maja efekt pamieci (mniejszy). Z mojego doswiadczenia (energizer, gp, eneloop, pentagram) to tylko eneloopy dzialaly po wyjeciu z blistra, pozostale ze wzgledu na duze samorozladowywanie trzeba bylo ladowac.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A ja sie podziele swoimi spostrzezeniami.

Do lampy 430EXII kupilem 4 x SANYO 2700. Jestm z nich srednio zadowlony. Na poczatku byl pelen rozladune kizaladunek na maxa. Potem normalne uzywanie. Mam je ledwo kilka miesiecy i efekt jest taki,ze pojemnosc jaka skazuja to 3500, 3300, 2900, 2800. Laduje je do pelna i zalozmy cykam na lampie 100 fotek (ostatnia sesja). Po tygodniu lampa juz znimi nie wstaje tan nawet pilota sie nie da puscic, ani zrobic foty. Jednak twierdze, ze 100 fotek i tydzien elzenia to cos z tymi aku jest nie tak.

Grubo zastanawiam sie nad eneloopami, zwlaszcza, ze baterie leza pomiedzy uzywaniem lampy czasem nawet miesiac. W myszcze BT bezprzewodowej mam AAA eneloopy i bardzo sobie chwale.

A zeby nie bylo calkowitego offtopu to autorowi watku spokojnie polece eneloopy zwlaszcza jak uzywa aparatu z jakimis tam wiekszymi przerwami tj kilka tygodnii, miesiac lub wiecej.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Hi !
    Bardzo dziękuję wszystkim za opinie i pomoc,
    myślę że na wszelki wypadek kupię kilka kompletów alkalicznych
    AA (dla pewności) i 4xAA + eneLP+ chg. Zobaczymy co będzie - jak narazie mam taką

Na start z precyzyjną kontrolą wystarczy ....

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam...

DeLaa!
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    I tutaj sie mylisz, kazde akku trzeba formowac zeby uzyskaly nominalna pojemnosc i tak jak kazde inne maja efekt pamieci (mniejszy). Z mojego doswiadczenia (energizer, gp, eneloop, pentagram) to tylko eneloopy dzialaly po wyjeciu z blistra, pozostale ze wzgledu na duze samorozladowywanie trzeba bylo ladowac.
    nigdy nie robilem tego z zadnymi akku NiMh i kazdy komplet mimo czestego uzywania dziala dluugo a pojemnosci kazda sztuka ma wieksza niz deklarowana przez producenta
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Ładowałeś akumulatorki po kilku zdjęciach/błyskach?
    Na dobrą sprawę wystarczy prawidłowo korzystać z aku, czyli po naładowaniu niedużym prądem (na początek) używać do rozładowania i dopiero potem ładować. Jeśli ładowarka daje taką możliwość przed ładowaniem rozładować i to wszystko. Nie trzeba nic wiedzieć o formawaniu, żeby je prawidłowo wykonywać.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 01-08-2009 o 17:35

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Na dobrą sprawę wystarczy prawidłowo korzystać z aku, czyli po naładowaniu niedużym prądem (na początek) używać do rozładowania i dopiero potem ładować. Jeśli ładowarka daje taką możliwość przed ładowaniem rozładować i to wszystko.
    Jak nazwiesz te czynnosci? Dla mnie to formatowanie
    CANON EOS 40D z dodatkami

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Jak nazwiesz te czynnosci? Dla mnie to formatowanie
    Ściślej formowanie, ale mniejsza o nazwę, jak mówiłem, można się nie znać na formowaniu a je robić.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Hi !

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w dyskusji - kupione - sprawdzę co i jak i oczywiście nie omieszkam zdać relacji jak się "białe" sprawdziły w boju.
    Pozdrawiam !
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Uprawnienia umieszczania postów