Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Sanyo Eneloop - do zasilania kompakta -proszę o podpowiedź .

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie Sanyo Eneloop - do zasilania kompakta -proszę o podpowiedź .

Witam !

Proszę o podpowiedź czy Enelopy Sanyo w formie paluszków R6 - czyli te ok 2000 mAh nadają się do zasilania backupowego kompaktowego aparatu ( A 550 ) - wyjazd dosyć daleki - prąd tylko wieczorami - czy lepiej sprawdzą się niz kupowane za megaeuro alkaliczne baterie ? chciałbym kupić 4 sztuki i ładowarke dedykowaną do Ene. czy 1.2 V z akumulatorów bądź co bądź pozwoli cieszyć się żywym kompaktem ??? (bat = 1.5V teoretycznie) - proszę o opinie - w miarę możliwości sprawdzone...

TNX

DeLaa
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

To sa dobre akumulatorki, sformatuj je przed wyjadem, a beda sluzyc dobrze i dlugo. Uzywalem z A590IS i lampa 430EX.
    Zwroc tylko uwage, zeby ta dedykowana ladowarka zdazyla je naladowac przez wieczor
    CANON EOS 40D z dodatkami

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Sanyo Eneloop

Witam
    Bardzo polecam - używam 4 komplety. Na oryginalnie (fabrycznie) załadowanych, zrobiłem 450 zdjęć lampą 580 Ex.

Pozdrawiam.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Hi !

I właśnie z tym formowaniem - mam kłopot Eneloopy - w zasadzie reklamowane są jako akumulatory z minimalnym samorozładowaniem - wręcz reklamowane jako gotowe do pracy "z pudełka" - moje doświadczenia dotychczasowe z jakimikolwiek aku - (modelarstwo z uwzględnieniem wysokoprądowych aku Sanyo do kilkudziesięcu amperów poboru prądu przy akrobacjach samolotowych) mówią mi, że akumulatory należy odpowiednio traktować - przepisy na Eneloop - wywracają moje poglądy "do góry nogami" - jestem więc w tzw. kropce....
    Każda opinia będzie cenna....

Pozdro !
    DeLaa
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Używam ich do 580 EX II i jestem bardzo zadowolony. Tak jak pisał szymekgd dedykowana ładowarka ładuje i ładuje i ładuje... MZ warto.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Hi !

I właśnie z tym formowaniem - mam kłopot Eneloopy - w zasadzie reklamowane są jako akumulatory z minimalnym samorozładowaniem - wręcz reklamowane jako gotowe do pracy "z pudełka" - moje doświadczenia dotychczasowe z jakimikolwiek aku - (modelarstwo z uwzględnieniem wysokoprądowych aku Sanyo do kilkudziesięcu amperów poboru prądu przy akrobacjach samolotowych) mówią mi, że akumulatory należy odpowiednio traktować - przepisy na Eneloop - wywracają moje poglądy "do góry nogami" - jestem więc w tzw. kropce....
    Każda opinia będzie cenna....

Pozdro !
    DeLaa

Eneloopy to zwykle akumulatorki NiMh, mozna z nich wycisnac duzy prad, dobrze trzymaja ladunek, jezeli masz ladowarke mikroprocesorowa (z detekcja dV) to tylko je wkladasz i wyciagasz, jezeli dobrze pamietam, to NiMh powinno sie je ladowac pradem 0.1C-0.2C (400mA), ale czytalem, ze 1A tez im nie straszny
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Jak wiadomo Sanyo produkuje jedne z najlepszych ogniw. Sam Eneloopów mam 2 komplety (2000mAh) i wkładam je do lampy. Ładuje je ładowarką GP co daje 360mA prądu i trwa to jakieś 7-8godzin. Nie sądze żeby eneloopy lubiły duży prąd ładowania/rozładowania raczej wole o swoje dbać. Zauważam nawet, że przy tak niskim prądzie i tak się potrafią trochę grzać. Ale to nie są ogniwa do zasilania bezszczotek w RC W lampach, aparatach itp spisują się dobrze.
    delaa, eneloopy też trzeba odpowiednio traktować, mają po prostu taką charakterystykę że się mało samorozładowują. Nie tak dawno temu nie można było myśleć o prądzie ładowania akku 1C w godzinę a teraz ..

Zresztą to tylko akku to jedno, niektóre kompakty są strasznie prądożerne:/

Domyślnie

Kup 2 komplety i powinno styknąć... również polecam... używam w myszce na bluetooth i działają świetnie... :-)
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na alkaicznych bateriach aparat powinien dzialas nieco dluzej niz na akku, podobnie np lampy blyskowe laduja sie szybciej na alkaicznych ogniwach,

ale zdecydowanie polecam zakupic jakies 2 komplety akumulatorkow, rozwiazanie zdecydowanie bardziej ekonomiczne i niewiele gorsze rezultaty, sam posiadam rozne, GP, Sanyo, Duracel i nie widze zandych roznic miedzy nimi

co do ladowania to ja laduje roznie, jak mam czas to 500mA, a jak sie spiesze to i nawet 2A (co rzecz jasna nie jest polecane)

akumulatorki NiMh w zasadzie mozna uzywac od razu po wyjeciu z pudelka (chociaz czesto ssa rozladowane przez efekt samorozladowania), nie trzeba ich formowac i na pewno przez to nie traca pojemnosci ani innych wlasciwosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

JA mam zaufanie do Sanyo. Do tej pory uzywam 4 kompletow NiMh - 2100mAh ktore kupilem ze 3 lata temu. I traktowalem je szybka ładowarka 1A - co drugie , trzecie ladowanie robilem z funkcja rozladowania. Teraz jak je sprawdzam na ladowarce na wolnym rozladowaniu i ladowaniu to uzyskuje pojemnosc okolo 2200mAh. Kupilem swego czasu GP2500 i potraktowalem je pradem 1A i jeden komplet od razu do wyrzuceniu - po sprawdzeniu nie doladuje ich nawet do 1000mAh, drugi komplet ktory miej przegrzalem uzyskuje teraz 2000mAh. GP ta seria pomaranczowo-zielona nie lubi duzych pradow, zreszta potem doczytalem malym druczkiem ze sa do wolnego ladowania pradem do 180mA. Teraz kupilem Sanyo 2700mAh, na programie rozladowanie pradem 250mA i ladowanie 500mA przekraczaja 3000mAh. I to chyba max dla nich bo sie grzeja. Stare 2100mAh nawet na pradzie 1A jak byly nowe mi sie nie grzaly.
    Eneloopy majate przewage ze przez dlugi czas trzymaja pojemnosc - co sie przydaje do uzywania w pilotach, zegarkach, albo dla tych co uzywaja apratow czy lamp od swieta. Jezeli natomiast robisz czesto zdjecia i musisz ladowac aku co 2 tyg. to nie ma juz to znaczenia i lepiej kupic pojemniejsze standardowe.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów