Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 32

Thread: Sanyo Eneloop - do zasilania kompakta -proszę o podpowiedź .

Bywalec delaa's Avatar

Default Sanyo Eneloop - do zasilania kompakta -proszę o podpowiedź .

Witam !

Proszę o podpowiedź czy Enelopy Sanyo w formie paluszków R6 - czyli te ok 2000 mAh nadają się do zasilania backupowego kompaktowego aparatu ( A 550 ) - wyjazd dosyć daleki - prąd tylko wieczorami - czy lepiej sprawdzą się niz kupowane za megaeuro alkaliczne baterie ? chciałbym kupić 4 sztuki i ładowarke dedykowaną do Ene. czy 1.2 V z akumulatorów bądź co bądź pozwoli cieszyć się żywym kompaktem ??? (bat = 1.5V teoretycznie) - proszę o opinie - w miarę możliwości sprawdzone...

TNX

DeLaa
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Początki nałogu szymekgd's Avatar

To sa dobre akumulatorki, sformatuj je przed wyjadem, a beda sluzyc dobrze i dlugo. Uzywalem z A590IS i lampa 430EX.
    Zwroc tylko uwage, zeby ta dedykowana ladowarka zdazyla je naladowac przez wieczor
    CANON EOS 40D z dodatkami

Coś już napisał troll's Avatar

Default Sanyo Eneloop

Witam
    Bardzo polecam - używam 4 komplety. Na oryginalnie (fabrycznie) załadowanych, zrobiłem 450 zdjęć lampą 580 Ex.

Pozdrawiam.

Bywalec delaa's Avatar

Hi !

I właśnie z tym formowaniem - mam kłopot Eneloopy - w zasadzie reklamowane są jako akumulatory z minimalnym samorozładowaniem - wręcz reklamowane jako gotowe do pracy "z pudełka" - moje doświadczenia dotychczasowe z jakimikolwiek aku - (modelarstwo z uwzględnieniem wysokoprądowych aku Sanyo do kilkudziesięcu amperów poboru prądu przy akrobacjach samolotowych) mówią mi, że akumulatory należy odpowiednio traktować - przepisy na Eneloop - wywracają moje poglądy "do góry nogami" - jestem więc w tzw. kropce....
    Każda opinia będzie cenna....

Pozdro !
    DeLaa
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Uzależniony Handelson's Avatar

Używam ich do 580 EX II i jestem bardzo zadowolony. Tak jak pisał szymekgd dedykowana ładowarka ładuje i ładuje i ładuje... MZ warto.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu szymekgd's Avatar

Quote Originally Posted by delaa View Post
    Hi !

I właśnie z tym formowaniem - mam kłopot Eneloopy - w zasadzie reklamowane są jako akumulatory z minimalnym samorozładowaniem - wręcz reklamowane jako gotowe do pracy "z pudełka" - moje doświadczenia dotychczasowe z jakimikolwiek aku - (modelarstwo z uwzględnieniem wysokoprądowych aku Sanyo do kilkudziesięcu amperów poboru prądu przy akrobacjach samolotowych) mówią mi, że akumulatory należy odpowiednio traktować - przepisy na Eneloop - wywracają moje poglądy "do góry nogami" - jestem więc w tzw. kropce....
    Każda opinia będzie cenna....

Pozdro !
    DeLaa

Eneloopy to zwykle akumulatorki NiMh, mozna z nich wycisnac duzy prad, dobrze trzymaja ladunek, jezeli masz ladowarke mikroprocesorowa (z detekcja dV) to tylko je wkladasz i wyciagasz, jezeli dobrze pamietam, to NiMh powinno sie je ladowac pradem 0.1C-0.2C (400mA), ale czytalem, ze 1A tez im nie straszny
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec molmagic's Avatar

Jak wiadomo Sanyo produkuje jedne z najlepszych ogniw. Sam Eneloopów mam 2 komplety (2000mAh) i wkładam je do lampy. Ładuje je ładowarką GP co daje 360mA prądu i trwa to jakieś 7-8godzin. Nie sądze żeby eneloopy lubiły duży prąd ładowania/rozładowania raczej wole o swoje dbać. Zauważam nawet, że przy tak niskim prądzie i tak się potrafią trochę grzać. Ale to nie są ogniwa do zasilania bezszczotek w RC W lampach, aparatach itp spisują się dobrze.
    delaa, eneloopy też trzeba odpowiednio traktować, mają po prostu taką charakterystykę że się mało samorozładowują. Nie tak dawno temu nie można było myśleć o prądzie ładowania akku 1C w godzinę a teraz ..

Zresztą to tylko akku to jedno, niektóre kompakty są strasznie prądożerne:/

Kup 2 komplety i powinno styknąć... również polecam... używam w myszce na bluetooth i działają świetnie... :-)
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie

na alkaicznych bateriach aparat powinien dzialas nieco dluzej niz na akku, podobnie np lampy blyskowe laduja sie szybciej na alkaicznych ogniwach,

ale zdecydowanie polecam zakupic jakies 2 komplety akumulatorkow, rozwiazanie zdecydowanie bardziej ekonomiczne i niewiele gorsze rezultaty, sam posiadam rozne, GP, Sanyo, Duracel i nie widze zandych roznic miedzy nimi

co do ladowania to ja laduje roznie, jak mam czas to 500mA, a jak sie spiesze to i nawet 2A (co rzecz jasna nie jest polecane)

akumulatorki NiMh w zasadzie mozna uzywac od razu po wyjeciu z pudelka (chociaz czesto ssa rozladowane przez efekt samorozladowania), nie trzeba ich formowac i na pewno przez to nie traca pojemnosci ani innych wlasciwosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie szwayko's Avatar

JA mam zaufanie do Sanyo. Do tej pory uzywam 4 kompletow NiMh - 2100mAh ktore kupilem ze 3 lata temu. I traktowalem je szybka ładowarka 1A - co drugie , trzecie ladowanie robilem z funkcja rozladowania. Teraz jak je sprawdzam na ladowarce na wolnym rozladowaniu i ladowaniu to uzyskuje pojemnosc okolo 2200mAh. Kupilem swego czasu GP2500 i potraktowalem je pradem 1A i jeden komplet od razu do wyrzuceniu - po sprawdzeniu nie doladuje ich nawet do 1000mAh, drugi komplet ktory miej przegrzalem uzyskuje teraz 2000mAh. GP ta seria pomaranczowo-zielona nie lubi duzych pradow, zreszta potem doczytalem malym druczkiem ze sa do wolnego ladowania pradem do 180mA. Teraz kupilem Sanyo 2700mAh, na programie rozladowanie pradem 250mA i ladowanie 500mA przekraczaja 3000mAh. I to chyba max dla nich bo sie grzeja. Stare 2100mAh nawet na pradzie 1A jak byly nowe mi sie nie grzaly.
    Eneloopy majate przewage ze przez dlugi czas trzymaja pojemnosc - co sie przydaje do uzywania w pilotach, zegarkach, albo dla tych co uzywaja apratow czy lamp od swieta. Jezeli natomiast robisz czesto zdjecia i musisz ladowac aku co 2 tyg. to nie ma juz to znaczenia i lepiej kupic pojemniejsze standardowe.

Page 1 of 4 123 ... LastLast