a jaka polecacie ladowarke do sanyo eneloop? bo zastaniam sie jeszcze nad energizer 2450? jak sadzicie?
a jaka polecacie ladowarke do sanyo eneloop? bo zastaniam sie jeszcze nad energizer 2450? jak sadzicie?
Energizer'y odpusc sobie, mam i nie polecam, nie uzywane szybko sie rozladowywuja, w 590 IS po kilkunastu zdjeciach aparat wylacza sie.
Eneloopy laduje popularna ladowarka MW 8168 i nie narzekam, do bardziej profesjonalnych zastosowan polecalbym jednak wybrac ladowarke z bardziej zaawansowanymi funkcjami, takimi jak: regulacja pradu ladowania, odswiezanie, niezalezne kanaly...
CANON EOS 40D z dodatkami
Absolutnie najgorszy producent "markowych" akumulatorów z jakim miałem styczność. Po roku z ośmiu sztuk nie ostała się ani jedna.
Ze swojej strony mogę polecić GP H500. Dobra mikroprocesorowa ładowarka z kontrolą każdego "kanału ładowania", zabezpieczeniem termicznym ładowanych ogniw, sygnalizacją ich uszkodzenia oraz wizualną informacją stanu naładowania każdego z akumulatorów.
Kompletnie nie rozumiem takiego parcia na konstrukcje typu BC-700/900. Nie są to ani jedyne ani najlepsze ładowarki akumulatorów dostępne na rynku.
Ostatnio edytowane przez axk ; 14-08-2009 o 10:48 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
Jedyne nie są na pewno, najlepsze też nie, ALE(...) Kompletnie nie rozumiem takiego parcia na konstrukcje typu BC-700/900. Nie są to ani jedyne ani najlepsze ładowarki akumulatorów dostępne na rynku.
Są względnie tanie i łatwo dostępne, posiadają wszystkie niezbędne funkcje (w tym osobne 4 kanały, komplet zabezpieczeń itd., a także regulowany prąd ładowania i rozładowywania, pomiar pojemności /nie mylić ze wskaźnikiem GP H500/, program odświeżania, wyświetlanie czasu danej procedury dla każdego akumulatora itd.) i wreszcie (co bardzo ważne), są sprawdzone i polecane przez wielu użytkowników.
EDIT:
Od około dwóch lat sam używam akurat BC-700 (dodatkowa funkcjonalność BC-900 nie jest mi potrzebna) z dwoma kompletami Eneloop (do lampy) i jestem bardzo zadowolony. Na samym początku przyglądałem się, też na GP H500, ale przemogłem słabość do "metki" i cieszę się z podjętej decyzji. Takie ładowarki, jak ta GP, to przy BC-700 taki trochę... kadłubek![]()
Ostatnio edytowane przez APP ; 14-08-2009 o 11:20
H500 także.
H500 także.
Tutaj zgoda, H500 takich funkcji nie posiada.
H500 także posiada program odświeżania naładowanych ogniw.
Zgoda, jednakże można natknąć się także na niepochlebne opinie o tych modelach (szczególnie na zagranicznych forach). Przed zakupem H500 dużo czytałem (nie tylko na naszych rodzimych forach) o tym modelu i nigdzie nie natknąłem się na jakieś poważniejsze uwagi co do jej pracy czy też niezawodności działania. Chciałbym zaznaczyć iż absolutnie nie neguję konstrukcji typu BC-xxx ani też nie chcę "wpychać" komukolwiek wymienionej H500 - zwracam jedynie uwagę na fakt iż istnieje alternatywa dla BC-xxx.
ROTFL.
Ostatnio edytowane przez axk ; 14-08-2009 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
U mnie one będą stosowane głównie w lampie błyskowej, a znasz jakieś takie lepsze ładowarki w rozsądnych cenach
Sporo o tym już było (vide "Jaka ładowarka do...").
W skrócie: BC-700 / BC-900.
koncert hip-hop, 40d+430ex, 500 zdjęć
od 15.00 do 22.00
zawsze lampa i eneloop 2000 mAh dały rade, nawet teraz 1/1 ładuje się w mniej niż 2s, jednym słowem świetne akumulatorki
Ostatnio edytowane przez Tomek_P ; 21-08-2009 o 22:31
Mam podobne wrażenia co Tomek_P z tym, że lokalizacja Kostrzyn nad Odrą czyli Wooodstock. Canon 30D, Nissin di622 + eneloopki = 5 dni intensywnej zabawy i intensywnego błyskania lampą, a efekty bezcenne, no i brak komunikatów pt 'słaba bateria'![]()
O Eneloopach również mam jak najlepsze zdanie. Akumulatorki bardzo żywotne, a co ważniejsze nie ma problemu z samorozładowaniem (a to dla mnie bardzo ważne, bo aparatu używam rzadko i zależy mi, żeby nie ładować baterii przed każdym użyciem).