Miałem okazje używać Eneloop'y podczas wyjazdu. Zapakowałem je do starego Canona A60. Efekt był taki, że na nowych alkalicznych Duracell aparat wyciągnął 269 zdjęć. Na Eneloop'ach wyciągnął 351 zdjęć i aku wciąż działają.
Miałem okazje używać Eneloop'y podczas wyjazdu. Zapakowałem je do starego Canona A60. Efekt był taki, że na nowych alkalicznych Duracell aparat wyciągnął 269 zdjęć. Na Eneloop'ach wyciągnął 351 zdjęć i aku wciąż działają.
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
Używam w SX10 naprawdę trzymają baaardzo długo. Jeżeli aparat jest sporadycznie używany to kolejny plus, bo nie wyładowują się jak inne akumulatory. Po rozpakowaniu od razu można używać. W myszce i innych urządzeniach też używam Eneloop - są najlepsze.
Pozdrawiam. Lech
a jaka polecacie ladowarke do sanyo eneloop? bo zastaniam sie jeszcze nad energizer 2450? jak sadzicie?
Energizer'y odpusc sobie, mam i nie polecam, nie uzywane szybko sie rozladowywuja, w 590 IS po kilkunastu zdjeciach aparat wylacza sie.
Eneloopy laduje popularna ladowarka MW 8168 i nie narzekam, do bardziej profesjonalnych zastosowan polecalbym jednak wybrac ladowarke z bardziej zaawansowanymi funkcjami, takimi jak: regulacja pradu ladowania, odswiezanie, niezalezne kanaly...
CANON EOS 40D z dodatkami
U mnie one będą stosowane głównie w lampie błyskowej, a znasz jakieś takie lepsze ładowarki w rozsądnych cenach
Sporo o tym już było (vide "Jaka ładowarka do...").
W skrócie: BC-700 / BC-900.
Absolutnie najgorszy producent "markowych" akumulatorów z jakim miałem styczność. Po roku z ośmiu sztuk nie ostała się ani jedna.
Ze swojej strony mogę polecić GP H500. Dobra mikroprocesorowa ładowarka z kontrolą każdego "kanału ładowania", zabezpieczeniem termicznym ładowanych ogniw, sygnalizacją ich uszkodzenia oraz wizualną informacją stanu naładowania każdego z akumulatorów.
Kompletnie nie rozumiem takiego parcia na konstrukcje typu BC-700/900. Nie są to ani jedyne ani najlepsze ładowarki akumulatorów dostępne na rynku.
Ostatnio edytowane przez axk ; 14-08-2009 o 10:48 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
Jedyne nie są na pewno, najlepsze też nie, ALE(...) Kompletnie nie rozumiem takiego parcia na konstrukcje typu BC-700/900. Nie są to ani jedyne ani najlepsze ładowarki akumulatorów dostępne na rynku.
Są względnie tanie i łatwo dostępne, posiadają wszystkie niezbędne funkcje (w tym osobne 4 kanały, komplet zabezpieczeń itd., a także regulowany prąd ładowania i rozładowywania, pomiar pojemności /nie mylić ze wskaźnikiem GP H500/, program odświeżania, wyświetlanie czasu danej procedury dla każdego akumulatora itd.) i wreszcie (co bardzo ważne), są sprawdzone i polecane przez wielu użytkowników.
EDIT:
Od około dwóch lat sam używam akurat BC-700 (dodatkowa funkcjonalność BC-900 nie jest mi potrzebna) z dwoma kompletami Eneloop (do lampy) i jestem bardzo zadowolony. Na samym początku przyglądałem się, też na GP H500, ale przemogłem słabość do "metki" i cieszę się z podjętej decyzji. Takie ładowarki, jak ta GP, to przy BC-700 taki trochę... kadłubek![]()
Ostatnio edytowane przez APP ; 14-08-2009 o 11:20
H500 także.
H500 także.
Tutaj zgoda, H500 takich funkcji nie posiada.
H500 także posiada program odświeżania naładowanych ogniw.
Zgoda, jednakże można natknąć się także na niepochlebne opinie o tych modelach (szczególnie na zagranicznych forach). Przed zakupem H500 dużo czytałem (nie tylko na naszych rodzimych forach) o tym modelu i nigdzie nie natknąłem się na jakieś poważniejsze uwagi co do jej pracy czy też niezawodności działania. Chciałbym zaznaczyć iż absolutnie nie neguję konstrukcji typu BC-xxx ani też nie chcę "wpychać" komukolwiek wymienionej H500 - zwracam jedynie uwagę na fakt iż istnieje alternatywa dla BC-xxx.
ROTFL.
Ostatnio edytowane przez axk ; 14-08-2009 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
koncert hip-hop, 40d+430ex, 500 zdjęć
od 15.00 do 22.00
zawsze lampa i eneloop 2000 mAh dały rade, nawet teraz 1/1 ładuje się w mniej niż 2s, jednym słowem świetne akumulatorki
Ostatnio edytowane przez Tomek_P ; 21-08-2009 o 22:31