Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: phottix tetra

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

No to super, dzięki.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tez zakupilem niespelna tydzien temu. Poki co z jedna 430EXII, ale otwiera to przede mna nowe mozliwosci przy wykorzystaniu dodatkowo swiatla z okna. Poki co niestety nie mialem szansy przetestowac w praktyce tego sprzetu, strzeliem pare strzalow na kazdym odbiorniku, zeby sprawdzic czy dziala.

Czasu brak, ale zamierzam jeszcze w ten weekend cos poprobowac, za tydzien chrzciny w domu to moze ustawie gdzis lampe

AMMarshall
    ma racje co do stabilnosci odbiornikow, nie jest to idealne rozwiazanie.

Jak dobrze pojdzie to z koncem roku moze wykorzystam w Phottixa z jakas studyjna chinszczyzna.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Przetestowałem moje phottixy pod kątem strzelania seriami...
    Śmigają bez problemu. Lampy na 1/8 mocy, strzelałem 6 kl/sek.

Krótko: cacy!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Początki nałogu

Domyślnie

aparat: 5D2
    lampy testowane: 580 EX II, Metz 54 MZ-4i

Na ubiegłorocznym PT-04, synchro do włącznie 1/200s w każdym wariancie: wizjer/LV, różne kanały, sanki/kabel synchro itd. lampa M/A, różne moce, tryby...

Dokupiłem nowsze, które nie działają zresztą z poprzednikami (pewnie różna częstotliwość) i niestety po wyjęciu z pudełka, bęc. Synchro bez paska do 1/100s!
    Posprawdzałem wszystkie ustawienia, nic. Akurat miałem baterie nową do nadajnika i odbiornika, wymieniłem i jest lepiej. Teraz synchro do 1/160.
    Sądzę, że jakby jeszcze poprawić wszystkie luty, uszczelnić plastiki, wymienić bolec stopki to mogło by być te 1/200

Zwracam to nowe, lepsze "chińskie jutro" i dokupie stare odbiorniki. Na tetrach przy 1/200s pasek jest większy niż na starych PT-04 przy 1/250s...

A potem zadzwonie do Grzenia, Mira i Zbycha i skołujemy na PW
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Miasto

Domyślnie

Zauważam, że te chinole to loteria...

Ja mam te nowsze, nie mam z nimi problemów.
    U mnie synchronizacja cacy do 1/250 włącznie. Pasek pojawia się dopiero na 1/320.
    Adam Marczak Marshall

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

5 lat na forum i nie wiesz?

Pełna edycja - kasuj post.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Ja mam te nowsze, nie mam z nimi problemów.
    U mnie synchronizacja cacy do 1/250 włącznie. Pasek pojawia się dopiero na 1/320.
    Jaki aparat i lampa?
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

witam
    ze zdjęć wynika, że mam te Phottix Terra - nie istotne,
    U mnie działa synchronizacja na 1/250 bez żadnych problemów, a krótsze czasy już dają czarny safarb od migawki (chyba). Z mojego doświadczenia wynika, że za antenę do odbiorników robi statyw. Przy badziewiach z plastiku (mocowania), zasięg jest ok. 1-2 m, natomiast przy metalowych statywach, z metalowymi mocowaniami to zasięg mam nawet ok. 20 m - więcej nie sprawdzałem. Warunkiem jest jeszcze dobre naładowanie akumulatorków w odbiornikach i ustawienie baterii w taki sposób, aby miały dobre styki.
    Ale mam pytanie: czy ktoś używał układu 4 lampy z odbiornikami i 2 x body z nadajnikami, czy to będzie działać? i jak w praktyce udaje się takie focenie (2 osoby focą scenę z 4-5 lampami)?
    Jak sobie radzicie z ustawianiem focusa w obiektywach robiąc fotki lampami na manualach w całkowitej ciemności? Jak zrobić jakieś wspomaganie autofocusa?
    pozdr.
    gg: 6096145

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Jaki aparat i lampa?
    Na 350D 1/200, na 40D 1/250.
    Lampy: 430EX, 580EX i jakieś małe takie bez regulacji mocy Agfatronic 182C

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    (...)Z mojego doświadczenia wynika, że za antenę do odbiorników robi statyw. Przy badziewiach z plastiku (mocowania), zasięg jest ok. 1-2 m, natomiast przy metalowych statywach, z metalowymi mocowaniami to zasięg mam nawet ok. 20 m - więcej nie sprawdzałem. Warunkiem jest jeszcze dobre naładowanie akumulatorków w odbiornikach i ustawienie baterii w taki sposób, aby miały dobre styki.(...)
    Jak sobie radzicie z ustawianiem focusa w obiektywach robiąc fotki lampami na manualach w całkowitej ciemności? Jak zrobić jakieś wspomaganie autofocusa?
    pozdr.
    Nie zauważyłem różnicy w zasięgu. Wcześniej odbiornik stawiałem na statywie, lampa na odbiornik. Obecnie odbiorniki wiszą na smyczy, lampy podpinam kabelkiem PC...
    Co do wspomagania... Chyba nie ma rozwiązania. Mi jak już AF nie wyrabia to ostrzę ręcznie. Ale rzadko focę aż w takich ciemnych miejscach.

W ostatnią sobotę zdarzył mi się taki motyw:
    Fotografuję imprezę w b. dużej sali, białe ściany, dwie lampy na Phottixie + jedna z fotocelą. Impreza trwała długo więc i błysków było sporo. Pod koniec imprezy, kiedy miałem już klapnięte ok. 500 zdjęć ..... mój Phottix przestał reagować. Zaczęły się problemy. Raz odpalał, raz nie. Wpiąłem lampę na body, drugą dałem na slave i jakoś dokończyłem. Mam nadzieję, że baterie, nie sprawdzałem tego jeszcze w domu.

Ma ktoś wiedzę ile wytrzymują baterie w nadajniku, a ile w odbiorniku??
    Mam Tetry PT-04 II ponad rok, wiosną wsadziłem nówki baterie alkaiczne, może czas wymienić?
    Ostatnio edytowane przez AMMarshall ; 28-10-2009 o 12:56
    Adam Marczak Marshall

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta

Ma ktoś wiedzę ile wytrzymują baterie w nadajniku, a ile w odbiorniku??
    Mam Tetry PT-04 II ponad rok, wiosną wsadziłem nówki baterie alkaiczne, może czas wymienić?
    Wiedzy nie mam, ale do odbiorników zamówiłam Sanyo Eneloop. Na pewno posłużą długo, może dłużej niż wyzwalacze :wink:

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów