Mam Phottixa Tetrę od roku, używam najczęściej z 430EXII oraz stare, małe lampy bez regulacji mocy np. do podświetlania tła.
Wszystko śmiga. Zero problemów.
Popatrz na pierwszą z brzegu sensowną fotkę takiego zestawu a załapiesz od razu.
Mam Phottixa Tetrę od roku, używam najczęściej z 430EXII oraz stare, małe lampy bez regulacji mocy np. do podświetlania tła.
Wszystko śmiga. Zero problemów.
Popatrz na pierwszą z brzegu sensowną fotkę takiego zestawu a załapiesz od razu.
Sorry za post za postem, ale jakie jeszcze polecalibyscie lampki za smieszne pieniadze do amatorskiego wykorzystania w domu, zeby wspolpracowaly z Phottixem.
BTW: smelbo jakie ta norma ma na stopce napiecie, bo jak widze to ona jest na zasilanie kablowe![]()
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ja miałem swego czasu dwie lampki Agfa Agfatronic 182C.
Nie za mocne, nie słabe, takie w sam raz do focenia we wnętrzach...
Bolączka - brak regulacji mocy, regulujesz przysłoną/iso/odległością...
W każdym razie do testów polecam takie Agfy i wszelkiej maści podobne błyskawki.
Ok, dzieki. Ostatnie moje pytanie apropos wspolpracy tetry dotyczy lamp studyjnych, chodzi mi o to czy beda wspolpracowac z takim zestawem jak chociazby chinczyki MR czy Delicacy?
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Prosze tylko o odpowiedz w zakresie wspolpracy z chinczykami studyjnymi, bo w perspektywie do konca roku mam zamiar zakupic jakis mini zestaw do domowego studia.
Podbijam - może mi ktoś zrecenzować czy i jak działa PHOTTIX TETRA PT-04 II
Tzn - z jaką powtarzalnością, zasięgiem, brakiem problemów itd. Mam 580ex mk2 i 430ex mk2.
Wojkij, używam dokładnie to co Cię interesuje - Tetra PT-04 II oraz tego z czym to chcesz używać 430EXII oraz 580EXII (ostatni zakup).
Pisałem już wcześniej o moich wrażeniach z używania ale powtórzę się.
Mi się ten wyzwalacz + dwa odbiorniki spisuje świetnie. Wprawdzie nie używam i nie testowałem nawet na większe odległości ale na moje potrzeby - 10 - 12 metrów jest bardzo OK. W ciągu roku używania, może niezbyt intensywnego ale używam nieodpalenie lampy zdarzyło mi się może ze 3 strzały.
Synchronizuje na 1/250. Przy 1/320 jest już na dole klatki czarny pasek.
Nie testowałem tego jeszcze odnośnie strzałów seryjnych, przetestuję w ten weekend, bo będę focił moje dzieciaki szalejące u dziadków.Mam nadzieję, że też da radę.
Moje uwagi:
- nie zmieniałem jeszcze baterii w nadajniku, nadal działa
- baterie w odbiornikach wymieniłem od razu po zakupie na nowe alkaiczne Duracell'a - oryginalnie siedzi tam jakiś totalny chłam
Minusy:
- jedyny minus to "niepewność stabilności" przy wpięciu dużej, ciężkiej lampy (430, 580) na stopkę odbiornika. Ja lampy czepiam bezpośrednio na statywie, z Phottixem łączę kabelkiem PC-PC.
Nie lubię badziewia, więc gdyby mi ten Phottix sprawiał problemy już bym go nie miał.