Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: 350 i tryby pomiaru światła?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial.
    To jeszcze raz może napiszę bo może nie było jasne - pomiar partialem, spotem czy czymkolwiek twarzy nie oznacza że dostaniemy poprawną ekspozycję (mimo że w instrukcji coś w tym rodzaju piszę), a w zasadzie to mamy 100% pewności że akurat twarz będzie niedoświetlona.

Poza tym w tym przypadku jest jeszcze kwestia wytłumienia - jeżeli światła w tle są wystarczająco silne i cokolwiek się załapie w pole pomiaru to też wyjdzie niedoświetlenie....

Jak jesteś z Wawy to możemy porównać Twój światłomierz z zewnętrznym mierzącym z dokładnością do 1/10 EV...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.
    Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.

A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
    Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allan
    Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.
    LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.

Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.
    Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.

stary daruj sobie te błazenadę - jakimś mentorem jesteś że takie głupoty piszesz - patrząc na Twój wiek ( 100 ) pewnie tak
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 28-08-2005 o 18:46
    5d + L plecak

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    stary daruj sobie te błazenadę - jakimś mentorem jesteś że takie głupoty piszesz - patrząc na Twój wiek pewnie tak
    Pozwol, ze zacytuje Ciebie z innego watku:

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    Nie gniewaj się ale po przeczytaniu Twoich postów stwierdzam iż zwykle nic nie wnoszą do tematu. W imieniu pewnie wielu kolegów proszę w takim razie o konstruktywne wypowiedzi bo nie mam czasu przeglądać setek cytatów
    Nic dodac, nic ujac. Amen.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
    To są jakieś jaja, nie wmówicie mi że nie ma różnicy w silnym świetle z okna a twarzy w pokoju, która jest w całkowitym cieniu. I jeśli mam tak na oko 25% srodka kadru na twarzy, pomiar partial i różnicy pomiedzy matrycowym praktycznie nie ma to nie piszcie mi bzdur o nauce obsługi puszki....
    Chyba że canon te tryby wymyślił dla picu. Stoi jak wół w instrukcji że pomiar partial sprawdza się w tego typu sytuacjach. A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic dodac, nic ujac. Amen.[/QUOTE]

Wiesz co , kiedy znalazłem się pierwszy raz na tym forum - było to jedno z niewielu miejsc gdzie toczyła się tematyczna dyskusja a ludzie którzy tu byli albo dzielili się ogromną wiedzą albo chcieli pomóc innym. Niestety od pewnego czasu przybyło tutaj wielu nowych jak widać nie zawsze interesujących się tym aby coś się dowiedzieć lub coś nowego pokazać.
    Nie mam tu na myśli oczywiście wszystkich ale tylko co niektórych Państwa których to posty tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskusji a często zaczynają być po prostu chamskie. W związku z tym mój apel o to żeby to forum dalej było tym czym było a nie stało się nowym onetem gdzie kazdy ma jakiś problem

Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam - chodzi mi tylko o nie produkowanie dziesiątek nic nie mówiących postów

dziękuję
    5d + L plecak

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...
    Jeszcze nie wiesz, ale Kolega KuchateK bardzo lubi pouczac. Szczegolnie, jak czegos nie ma lub nie dziala jak nalezy, to znaczy, ze jest niepotrzebne lub nie dorosles do tego.
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 28-08-2005 o 18:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Może kolega KuchateK sobie poczyta:
    http://www.photozone.de/4Technique/metering.htm
    i się z tym prześpi...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów