Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
...
Nie ma co czekac, problemem jest, ze to dziadostwo nie ma spota, qrcze. Zastanawialem sie wlasnie nad przesiadka na 20D, ale tez nie ma. I to ma byc semi-profi? G.... a nie semi-profi!Zamieszczone przez KuchateK
a, gdzie podstawy, ciemna postać na jasnym tle prześwietlamy- korekcja na plus, jasna postać na ciemnym tle (obiekt oświetlony punktowo np na koncertach) niedoświetlamy - korekcja na minus, masz aparat cyfrowy więc nie żałuj klatek aby to sprawdzić jak działa i o ile działek zrobić korekcjęZamieszczone przez allan
A sam spot bez korekcji też niewiele ci da tutaj możesz poczytać sobie http:www.cdrom.pl o stosowaniu spota ze systemem strefowym Ansela Adamsa
W którymś numerze foto jest fajny opis jak używać histogramu do poprawnego naświetlania, jak będę miał więcej czasu to odszukam w domu i zeskanuję
Nie w tym rzecz. Zawsze mogę zrobić korekcję i patrzeć na histogram i podgląd co przepalam tylko dziwi mnie to że w tak ekstremalnych różnicach w oświetleniu planów, różnice w ekspozycjach pomiędzy poszczegołnymi trybami są tak małe. Muszę to bardziej potestować...Zamieszczone przez Diabeł
To są jakieś jaja, nie wmówicie mi że nie ma różnicy w silnym świetle z okna a twarzy w pokoju, która jest w całkowitym cieniu. I jeśli mam tak na oko 25% srodka kadru na twarzy, pomiar partial i różnicy pomiedzy matrycowym praktycznie nie ma to nie piszcie mi bzdur o nauce obsługi puszki....Zamieszczone przez KuchateK
Chyba że canon te tryby wymyślił dla picu. Stoi jak wół w instrukcji że pomiar partial sprawdza się w tego typu sytuacjach. A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...
Jeszcze nie wiesz, ale Kolega KuchateK bardzo lubi pouczac. Szczegolnie, jak czegos nie ma lub nie dziala jak nalezy, to znaczy, ze jest niepotrzebne lub nie dorosles do tego.Zamieszczone przez mirhon
Ostatnio edytowane przez pn_ ; 28-08-2005 o 18:54
Może kolega KuchateK sobie poczyta:
http://www.photozone.de/4Technique/metering.htm
i się z tym prześpi...
A moze kolega poczyta jeszcze dokladniej instrukcje, poczyta tekst ktory wkleil na temat kalibracji swiatlomierzy i tej nieszczesnej 18% szarosci, zobaczy w exifie jaki tak naprawde "metering mode" ustawil, zastanowi sie czy ta ciemna twarz nie mogla byc przypadkiem uznana przez swiatlomierz za jasna, na czym polega "evaluative"...Zamieszczone przez mirhon
Moze ta puszka wcale nie jest taka durna jak Ci sie wydaje (i paru innym jeszcze) i jednak ma zakodowane ze ciemne na jasnym to twarz czyjas pewnie i dobrala nieszczesnym "evaluative" bardzo podobnie czas jak twoj partial?
Nieszczesnicy bez spota... Trzeba bylo sobie nikona kupic jak ten spot to takie niesamowite lekarstwo na wszystkie problemy...
Szkoda ze nie tak dawno jeszcze nie bylo ani spotow, ani av, ani tv ani histogramow i jakos szlo robic zdjecia... Jak sie czyta jakie to teraz nedzne puszki to zastanawiam sie jak wogole wtedy mozna bylo cokolwiek zrobic...
Moze matematycznie... Narysujcie sobie ladnie prostokacik i zobaczcie jaka naprawde jest roznica pomiedzy partialem 9.5% i 3% spotem ktory ewentualnie by byl w jego miejsce... Obawiam sie ze niektorym i spot by nie pomogl...
Skoro nie potraficie sobie poradzic z Canonem bez spota to sa conajmniej trzy czy cztery firmy oprocz tej ktore maja dslr'y w ofercie (nie mowiac juz o pokaznej ofercie canona). Mysle ze bedzie mozna cos z tego wybrac.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 28-08-2005 o 20:01
...
Tak rozumujac, to powinnismy jeszcze po drzewach skakac, tez sie przeciez zylo, nie? ;-)Zamieszczone przez KuchateK
U konkurecji jest 2,4, a nie wiem czemu u canona nie moglby byc 1% na przyklad. A roznica jest czasami znaczaca.Zamieszczone przez KuchateK
Ja wiem, Kolega KuchateK, jako zarliwy wyznawca, wyjasnilby nawet brak matrycy w Canonie, przeciez mozna sobie kabelkiem do kompa podlaczyc. Co, na dworze chcecie robic? Przeciez mozna sobie dluzszy kabelek kupic. 2 km, 3km, 10, 100...![]()
![]()
![]()
Zamieszczone przez allan
![]()
![]()
Dobre. KuchateK to niezly gosc, gdzie sie nie odezwie, od razu flamy leca :-)