Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 350 i tryby pomiaru światła?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie 350 i tryby pomiaru światła?

Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
    Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
    Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
    Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
    Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
    Pewien jesteś że to był Partial a nie CW ? Poza tym generalnie ludzka twarz odbija więcej światła niż szara karta więc to też może powodować niedoświetlenie - było dać z działkę korekcji...

do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
    Teoretycznie matryca powinna być na tyle sprytna żeby "wymyśleć" poprawną ekspozycję w takiej sytuacji, a ponieważ zaszyty w niej algorytm jest w sumie nieznany więc tak naprawdę to o ile się partial od matrycy różni to zależy od sytuacji...
    W takiej sytuacji możesz mierzyć szarą kartę albo pomierzyć padające zewnętrznym światłomierzem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
    Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
    350 w ogole do d*** po tym wzgledem jest, ja mam go od dwoch tygodni i zaluje. Brak mu wielu potrzebnych i poprawnie dzialajacych funkcji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial. Tzn różnice są ale tak małe że praktycznie nie widoczne na zdjęciach. IMHO coś tu jest nie tak.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
    ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
    Nie ma co czekac, problemem jest, ze to dziadostwo nie ma spota, qrcze. Zastanawialem sie wlasnie nad przesiadka na 20D, ale tez nie ma. I to ma byc semi-profi? G.... a nie semi-profi!

Miasto
    USA

Domyślnie

A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 28-08-2005 o 16:59
    ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
    No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!

Jak ty sobie KuchateK u cioci na imieninach focisz i nie jest ci potrzebny, to nie znaczy, ze inni go nie potrzebuja. A jego nieistnienie w modelu klasy 20D to smiech na sali. U konkurecji qrna nawet w glupawkach jest!!!!!! :-)

Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!

Miasto
    USA

Domyślnie

O ile mnie pamiec nie zawodzi 20D nigdy semi profi nie bylo...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allan
    No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!
    Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.

Cytat Zamieszczone przez allan
    Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!
    A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów