Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: [Greg S.] Portrety

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Widocznie to kwestia monitora, bo Twoja wersja jest wg mnie przeostrzona.
    I tu znowu powracamy do kwestii typu - jesli zabierasz sie za cos, choc polowicznie profesjonalnie, to musisz miec do tego odpowiedni sprzet ;-)
    Jesli faktycznie Twoje zdjecia sa na Twoim monitorze ostre, to powinienes... zmienic monitor

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    I tu znowu powracamy do kwestii typu - jesli zabierasz sie za cos, choc polowicznie profesjonalnie, to musisz miec do tego odpowiedni sprzet ;-)
    Jesli faktycznie Twoje zdjecia sa na Twoim monitorze ostre, to powinienes... zmienic monitor
    Zdjęcia np 1,3,4 - są wg mnie ostre, a ostanie 3 są hmm wystarczająco wyraźne(niewyostrzane tak jak Ty to zrobiłeś) z samego mojego zamysłu ich przedstawienia - choć lekko ostrzejsze faktycznie mogłyby być i nie zaszkodziło by im to w odbiorze.
    A monitor tak czy siak przydałby sie lepszy ;-)
    Pozdr.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Dla mnie Twoje wersje są za mocno wyostrzone. Pojawiają się schodki. Na 1 widać to na brwiach, na kolejnych na włosach i rzęsach. Jeśli pojawią się schodki to nie wina monitora, tylko za dużej siły przy USM. Słaby monitor może pokazywać obraz nieostry, a nie za ostry. W oryginale, zdjęcia są naturalne, po Twoje poprawce są amatorskie.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Dla mnie Twoje wersje są za mocno wyostrzone. Pojawiają się schodki. Na 1 widać to na brwiach, na kolejnych na włosach i rzęsach. Jeśli pojawią się schodki to nie wina monitora, tylko za dużej siły przy USM. Słaby monitor może pokazywać obraz nieostry, a nie za ostry.
    Słaby monitor może pokazywać obraz za ostry, a dokładniej za kontrastowy (przecież ostrość to kontrast). Szczególnie ekrany laptopów. Na moim monitorze (skalibrowany NEC 2690WUXi2) wersje Pikczera są bardzo dobre pod względem ostrości a wersje autora wątku za mdłe.
    Wniosek subiektywny mogę wysnuć jeden - Ty i Greg S macie monitory do wymiany, albo jak niestety większość - obrabiacie i oglądacie na laptopach bo "jestem amatorem" albo "jakoś to będzie" - to nie są dobre wymówki gdy publikuje się fotografie i oczekuje na ocenę.

A tak naprawdę gdy ktoś się mocno czepia kolorów/ostrości/balansu/jasności to mówię prosto "zrób odbitkę i wtedy oceń". Ja na swoim monitorze widzę to, co bym widział gdybym zrobił odbitkę w dowolnym porządnym labie z opcją "bez korekcji". Jak ktoś ma tylko takie argumenty to ocena odbitki pozostaje jedynym obiektywnym źródłem.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    A coś na temat samych zdjęć?
    Pozdrawiam i dzięki za wszelkie komentarze
    Fotka nr 10 - sorry, ze to powiem ale dla mnie kicz :-| Do strony technicznej nie mam zastrzezen. Kolory, kadr, ladna i przykuwajaca wzrok modelka - wszystko super, ale pomysl na fotke... marny

Fotka nr 11 - tu juz mi kiczem nie zalatuje ale nadal bez pomyslu. Jest sexy i rowniez technicznie ok, choc dla mnie zbyt mdłe (za malo kontrastu). To co mnie osobiscie razi, to jakas koronka wystajaca spod bluzki. Wyglada jak halka

Natomiast zdjecie 12 dla mnie jest super. Bez komentarza 8)

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Eeeeee tam zaraz kicz.Spójrz na cala serie.To nie kicz to KONWENCJA.Autor przede wszystkim czuje światło.Nawet bym powiedzial,ze opanował je na tyle,by nim swobodnie powachlować.Stać Go tez na inne konwencje,np oszczedne w wyrazie cz/b i nie tylko.Po prostu zabawa w konwencje to wyższa szkoła jazdy.Jeżeli już to 10 jest swiadomym cytatem takiej <plażowej> konwencji.A kiczem operuje sie nieświadomie.Pozdrowki:-)
    st
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Słaby monitor może pokazywać obraz za ostry, a dokładniej za kontrastowy (przecież ostrość to kontrast). Szczególnie ekrany laptopów. Na moim monitorze (skalibrowany NEC 2690WUXi2) wersje Pikczera są bardzo dobre pod względem ostrości a wersje autora wątku za mdłe.
    Wniosek subiektywny mogę wysnuć jeden - Ty i Greg S macie monitory do wymiany, albo jak niestety większość - obrabiacie i oglądacie na laptopach bo "jestem amatorem" albo "jakoś to będzie" - to nie są dobre wymówki gdy publikuje się fotografie i oczekuje na ocenę.

A tak naprawdę gdy ktoś się mocno czepia kolorów/ostrości/balansu/jasności to mówię prosto "zrób odbitkę i wtedy oceń". Ja na swoim monitorze widzę to, co bym widział gdybym zrobił odbitkę w dowolnym porządnym labie z opcją "bez korekcji". Jak ktoś ma tylko takie argumenty to ocena odbitki pozostaje jedynym obiektywnym źródłem.
    Mam "graficzne" Eizo więc wniosek nietrafiony.
    Ostrość to nie jest dokładnie kontrast, tylko kontrast na granicy przejść obszarów o dużej różnicy jasności i/lub koloru. W przypadku monitorów CRT, słaby monitor pokazywał obraz nieostry bo miał problem ze spójnością wiązki wystrzelonej z katody. Przy LCD nie ma wiązki, nie ma problemu.
    Algorytm ostrzenia jest algorytmem odwrotnym do algorytmu usuwania aliasingu (usuwania schodków na ukośnych liniach wynikających z dyskretnej natury wyświetlacza lub rejestratora).
    Szczególnie podatne na za mocne wyostrzenie są ukośne cienkie linie, takie właśnie jak rzęsy, włosy.
    Na dyskutowanym przykładzie widzę taki efekt więc uważam, że są wyostrzone za bardzo. Widzę jeszcze inne skutki za dużego wyostrzenia, ale to już pominę.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Mam "graficzne" Eizo więc wniosek nietrafiony.
    To jeszcze o niczym nie świadczy.
    Btw ja przynajmniej pamiętam model swojego monitora .

Na dyskutowanym przykładzie widzę taki efekt więc uważam, że są wyostrzone za bardzo.
    Dwie osoby nie widzą, dwie osoby widzą, czyli pozostaje pat i degustibus odnośnie czy za bardzo czy nie.

Bywalec

Domyślnie

Z nowej serii pierwsze dwa.

Ciekaw jestem Waszych opinii.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gratuluje cudownej modelki i slicznych zdjęc.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów