Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Portrety: Canon EFS 17-85 4-5.6 IS USM vs 50mm 1.8

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem 50 1,8 i posiadam 17-85.
    50 ma lepsze światło, ładniej rozmywa tło za to nie posiada stabilizacji więc przy dobrej ręce czas naświetlania to 1/30. Niestety minus to częste mylenie fokusa.
    zamiast na oku wyostrzy na czubku nosa i kiszka. z moim 40D na 100 fotek 1/5 byla nietrafiona. wymieniłem na 50 1,4 jest ok.
    17-85 to dobry aczkolwiek nie idealny zoomik.
    bardzo dobra stabilizacja i focus extra. piszę bo mam.
    focus nie zawiódł a miałem możliwość sprawdzenia go w różnych warunkach- chyba że jest naprawdę bardzo ciemno. niestety ostrość szkła pozostawia do życzenia.
    dla mniej wymagających będzie jak znalazł.
    rozmycie znośne jeśli obiekt ustawisz w miarę blisko a tło pozostanie w znacznej odległości.
    17-85 mam do sprzedania ( w dziale sprzedam)
    mogę dla porównania podesłać fotki z 50 i 17-85.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używałem 50 1.8 (dwa różne egzemplarze) z 350D i 20D (przyznaję że nie wiele), nie zaobserwowałem problemów AF. Jako uzupełnienie 17-85 zdecydowanie polecam.

Odnośnie porównywania celności AF w 50/1.8 z 17-85/4.5-5.6: Zauważnie że to drugie szkło ze względu na jasność, a właściwie ciemność daje znacznie większa GO.

W efekcie ewentualny błąd AF który w wypadku 50/1.8 będzie widoczny (wspominany ostry nos zamiast oka w ciasnym portecie) w 17-85 nie będzie przeszkadzał (nos i oko znajdą sie w GO).

Powyższe spostrzeżenie dotyczy generalnie porówywania celność AF jasnych i ciemnych szkieł na tej samej puszce.

Jeśli chodzi o wybór między 50/1.8 a 85/1.8 (w sensie która ogniskowa będzie lepsza do portertów): Ugonio, masz zooma który może mieć i 50 i 85mm, sprawdź sobie która ogniskowa Ci bardziej leży.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi; przekonaliście mnie do 50/1.8 (droższe szkła w tej chwili nie wchodzą w grę) - czy ktoś mógłby napisać, jak wypadają portrety wykonane 50/1.8 na tle manualnego Heliosa 44-2 2/58mm?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ugonio Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi; przekonaliście mnie do 50/1.8 (droższe szkła w tej chwili nie wchodzą w grę) - czy ktoś mógłby napisać, jak wypadają portrety wykonane 50/1.8 na tle manualnego Heliosa 44-2 2/58mm?
    Jeśli Ci się chce ostrzyć ręcznie... Moim zdaniem warto jednak kupić 50/1.8. AF zawsze można wyłączyć, a jeśli jest to przy takiej małej głębi ostrości zawsze wyostrzy dokładniej niż np. ja na oko (może dlatego, że mam wadę).

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digitgreg Zobacz posta
    50 ma lepsze światło, ładniej rozmywa tło za to nie posiada stabilizacji więc przy dobrej ręce czas naświetlania to 1/30.
    Szczerze podziwiam. Tym bardziej że na cropie z takim czasem wychodzą Tobie nieporuszone zdjęcia. Żelazna ręka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Żelazna ręka
    Albo strzelanie seriami.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobry egzemplarz Heliosa będzie ostrościa porównywalny z C 50/1.8, na f2 może nawet lepszy. Braciszek używa go z Pentaxem K100D własnie do portetów i bardzo sobie chwali. (inna sprawa że Pentax ze zwykłym adapterem M42 ma potwierdzanie ostrości a Canon nie)
    W przyszłym tygodniu mogę pożyczyć od niego to szkło zrobić jakieś sample i Ci wrzucić.

Co do manulanego ostrzenia: starym szkłem bez AF ostrzy się znacznie wygodniej niż 50 1.8 z wyłączonym AF ze względu na większy obrót pierścienia ostrości.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Albo strzelanie seriami.
    Pojedyńcze strzały

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów