Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: padniętą przysłona w kicie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie padnięta przysłona w kicie

witam
    dziś zauważyłem ze w moim kicie (C 18-55/3.5-5.6) zepsuła się przysłona. Wygląda to następująco: kiedy robię zdjęcie i przysłona jest otwarta na maxa to wszystko jest ok, jeśli jednak wybiorę na aparacie jakąś większa liczbę przysłony i wcisnę spust to przysłona się przymyka, aparat klapie, wyskakuje error 99 i nie ma zdjęcia. Po restarcie aparatu przysłona dalej przymknięta, a zdjęcia nie ma na karcie. żeby zobaczyć ten problem nie muszę nawet robić zdjęcia wystarczy ze wcisnę przycisk podglądu przysłony i ona się zamyka ale już się nie otwiera, trzeba mocno postukać po z wciśniętym spustem to w końcu się otworzy. Winę body wykluczyłem bo sprawdzałem inne i działają perfect.
    moje pytanie jest następujące ponieważ nie mam na lepsze szkło a potrzebuje coś w tym zakresie to czy lepiej kopić za 400,- nowego kita z IS (to już niestety zaboli moje plany finansowe bo są na ) a może jest jakiś magik który taniej naprawi mojego, ewentualnie jeśli ktoś miał coś takiego i sam to naprawił nich zdradzi jak, albo gdzie
    pozdrowka
    Ostatnio edytowane przez damian.j. ; 29-07-2009 o 19:25
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Domyślnie

wygląda na sklejone listki przysłony... ustaw F22 i wciśnij podgląd GO - zobacz czy nie widać oleju na listkach...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

ustawiłem F29 i nie ma śladów smaru, bo i skąd on miałby się tam wziąć coś sie rozszczelniło czy coś w tym stylu? może to jakaś wilgoć w środku albo po prostu naciągnęła się jakaś sprężyna i trzeba ją wymienić... nie wiem, w każdym razie 1 na 10 razy przysłona działa pozostałe trzeba stukać w obiektyw żeby sie otwarła
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

proponowałbym Tobie zakup nowego kita, bedziesz mial pewnosc ze wszystko gra a dodatkowo zyskasz IS. na samym końcu to chciałbyś robić zdjęcia a nie przejmować się czy tym razem sprzet zadziała czy nie. możesz w miedzyczasie oddac ten na serwis (jak jest gwarancja to zero kosztow), i pozniej go odsprzedac co podreperuje ci budżet po niedawnym wydatku.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

pinioart
    Guest

Domyślnie

kup nowy z IS-em będziesz zadowolony, mnie znajomek też namówił na ten obiektyw choć też nie miałem aktualnie kasy ale wyskrobałem pare groszy i teraz jestem bardziej niż zadowolony, nie ma szału ale na pewno przyjemniej jest pracować z tym szkłem

Dopiero zaczyna Awatar poko
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Heh.. miałem identyczną usterkę. Mimo wielu zabiegów (włącznie z rozebraniem obiektywu), nie udało mi się jej przywrócić do życia. Kupiłem więc kita z IS'em i dalej robię zdjęcia. Jestem zadowolony.. brakuje mi tylko bardzo USM'a, którego miałem w pierwszej wersji.

Uprawnienia umieszczania postów