Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Wirusy w plikach raw

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Wirusy w plikach raw

Szybkie pytanie, szybka odpowiedz :P Google wyrzuca glupoty jakies tak ze normalnie odechciewa sie juz uzywac - w ogole nie chce wspolpracowac ostatnio ze mna ;P

Czy ktos spotkal sie kiedys z wirusami w plikach raw ? chodzi oczywiscie o pliki zdjeciowe Ktorys raz juz puszczam sobie antywira na pelny skan z przeszukiwaniem archiwow itp. A on meczy i meczy te biedne pliki raw, jakby tam nie wiadomo co bylo Juz od paru godzin je mieli, a ja sie zaczynam zastanawiac czy przy nastepnym skanie nie odznaczyc katalogu ze zdjeciami bo i tak tam nic nie znajdzie i tak (same raw + tiff + jpg) :-?

Ktos mnie upewni jakos ??

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Odznacz, nic nie znajdzie. Do momentu oczywiście gdy MMM zniechęcony komercyjną porażką swojego programu zaplanuje zemstę na całym fotograficznym świecie...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Czy ktos spotkal sie kiedys z wirusami w plikach raw?
    Mi kiedyś trzy wirusy siedziały w .cr2, ztcp to w exifie pisało 300/2.8LIS, 85L II i 100/2.8 macro................. zainwestuj w NOD32.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dlaczego akurat NOD - sprzedajesz licencje ze taka reklama??
    zresztą to żadna rewelacja - zainwestuj ale w dobry program antywirusowy / +-firewall

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    Dlaczego akurat NOD - sprzedajesz licencje ze taka reklama??
    zresztą to żadna rewelacja - zainwestuj ale w dobry program antywirusowy / +-firewall
    Nie sprzedaję tylko kupuję, ale rozumiem, że ty sprzedajesz Nortona Outpost wystarczy? Chyba, że ci chodzi o ESS - nie, dziękuję. Dla mnie ciągle w wersji beta, poza tym obciąża wolne komputery zauważalnie bardziej niż NOD/Outpost.
    /Koniec OT
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29-07-2009 o 08:21
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Pomijam propozycje antywirusowe, bo nie sa najlepsze.

W plikach RAW wirusy sa jak najbardziej mozliwe, jak praktycznie w kazdym innym pliku. Tyle, ze jak raz skanowales kompa i nic nie znalazl, a masz aktualizujesz szczepionki na bierzaco i masz caly czsa aktywnego antywira to szanse, ze te pliki sa zarazone sa znikome.

Tak sie sklada, ze pracuje w branzy i mam pewne doswiadczenie na przestrzeni powiedzmy ponad tysiaca kompow, nigdy przez pare ost lat, ale to nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby komp, gdzie byl juz antywir (na poczatku pelen scan) i aktualizowane na bierzaco szczepionki zostal zainfekowany. Oczywiscie zawsze mozna trafic na wirusa, ktory albo jest madrzejszy od antywira, albo poprostu zlapales go przed zaciagnieciem aktualizacji, tye, ze to sytuacje skrajnie rzadkie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Talking

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Mi kiedyś trzy wirusy siedziały w .cr2, ztcp to w exifie pisało 300/2.8LIS, 85L II i 100/2.8 macro................. zainwestuj w NOD32.
    Ja też chce takiego wirusa!

Domyślnie

Nigdy nie słyszałem o złośliwych programach w plikach raw. Jednak biorąc pod uwagę ich rozmiar jest to możliwe.

OT.. programy antywirusowe działają na zasadzie "automatu" analizującego logi systemowe + profilaktyczny firewall. A jak wiadomo maszyna nigdy nie z człowiekiem. Tak więc najlepiej jest nauczyć się czytać i analizować logi za pomocą kilku programów * (do znalezienia w sieci, freeware), lub skorzystać z pomocy specjalistów (darmowej) przedstawiając im owe logi na odpowiednich forach tematycznych *.

* Nie chcąc reklamować for i programów, nie podaję ich nazwy. Zainteresowani znajdą je bez większego problemu, lub udostępnię na PM.

Miasto
    płock/szpitale w okolicach Warszawy :P

Domyślnie

Osobiście używam na przykład (oba darmowe) AVG i Comodo Internet Security (pod Windowsem - zakładam, że takiego systemu używasz) i tak od dwóch lat nic mi nie wlazło.

Swoją drogą - nie radzę odznaczać katalogów ze zdjęciami, żeby zyskać na czasie skanowania. Praktycznie do każdego pliku graficznego możesz wcisnąć jakiś niedługi kod. Pomijając już, na przykład, sytuację gdzie jakiś (ś)wirus/trojan czy jak inaczej to zwał (bo 'trochę' tego paskudztwa jest) tworzy pliki o zadanym rozszerzeniu i umieszcza je w specyficznym miejscu w systemie plików.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie nie nie, ja nie z tych co uzywaja caly czas, jak narazie przez pare lat nie nalapalem zadnych strasznych wirow, nie nalapalem ich prawie w ogole. Poprostu raz na jakis czas sciagam jakiegos triala kolejnego z listy antywira, puszczam skan gruntowny ze skanowaniem archiwow i po trialu o nim zapominam Praktycznie nigdy nic nie wykrywa ale wlasnie te rawy mnie zastanawialy bo strasznie dlugo je mieli prawie kazdy antywir

A dlaczego nie uzywam caly czas antywira ? Bo praktycznie zaden nie jest skuteczny, z tego co widzialem u znajomych

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów