i moje pytanie do WAS...
Podajcie "domowe" sposoby jak mozna sobie zastąpić ww elementy, jak zbudowac własny dyfuzor. Coś tam wyczytałem, ale może ktoś z Was coś juz takiego zbudował.
Licze ze może jakiś Mc Gyver to czyta i odpowie![]()
POZDRAWIAM
i moje pytanie do WAS...
Podajcie "domowe" sposoby jak mozna sobie zastąpić ww elementy, jak zbudowac własny dyfuzor. Coś tam wyczytałem, ale może ktoś z Was coś juz takiego zbudował.
Licze ze może jakiś Mc Gyver to czyta i odpowie![]()
POZDRAWIAM
znam faceta, ktory z brakow srodkow pienieznych zbudowal wlasny odblysnik typy omnibonce - ultrabounce.
po prostu przewiercil dwa otworki w mlecznej szybie grbosci ok 3mm i przydwierdzil na stale do lampy blyskowej za pomoca rzemyka, niezbyt to wygladalo ale swoje zadanie spelnilo, rozpraszalo swiatlo blyskowe przeciez oto chodzilo, a jesli tyczy sie softboxow i dyfozorow do tez bedzie podobnie , myse ze kawalek foli matowej odpowiedniej grubosci i wielkosci zawieszonej na drucianej konstrukci, pozameykaniej plaszczyznami i kazdej strony. przeciez w orginale to nie wyglada inaczej. tylko wykonane dbale i z lepszej jakosci materialow!![]()
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Dopoki nie uskladalem tych 100 paru zlotych na softbox na lampe blyskowa to z powodzeniem uzywalem zwyklego odblysnika - palnik ok 45 stopni w gore, nad nim gumka aptekarska przymocowany kawalek bialej kartki papieru (uzywalem zwyklej kartki do ksero) dlugosci ok 10cm.
mleczna szyba ma lepszy stopien rozpraszalnosci swiatla niz kartka papieru!!!!!!!!!!!
pozatym lepiej wyglada na lampie w zakladzie szklarskim , dostanie taki skrawek za 10 zl a jak poprosi to mu otworki wywierca![]()
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Biała kartka papieru A4 ... od drukarki, najlepiej z czterem lub pięcioma gwiazdkami bieli.
Jeśli masz tulejke na G5 (ja mam z gwintem 52mm, jej srednica to 55mm) to bierzesz cyrkiel i rysujesz okrąg o średnicy około 55mm mniej wiecej na srodku kartki. Wycinasz koło i nakładasz na tulekje (na samym końcu tulejki) ...
Prosty i szybki dyfuzor ... zdjecia makro wychodza nieporownywalnie lepiej ... brak widocznej winiety itd itd ... warto sprobowac.
1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna