Witam.
Umyślnie popełniłem taki wątek. Przeczytałem chyba całe archeo CB i nadal nie znam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co do zmiany obiektywu...
Zakupiłem Canona 450D z zestawem dual KIT, jako szerszy jest nowy Kit z IS. W testach w wielu gazetach jest stawiany optycznie wysoko i jest porównywany ze sporo droższymi obiektywami.
Wadą tego obiektywu jest słabe światło oraz rozdzielczość na brzegach ( ale ponoć standardowe zamienniki o świetle 2.8 czyli Tamron i Sigma ) i tak trzeba przymykać do 4 aby nie było mydła.
Mogę wydać na zamianę obiektywu jakieś 1.5 kzł. Najwięcej osób proponuje Sigmę 17-70 2.8-4 Macro lub Tamrona 17-50 2.8.
Poczytałem o tych obiektywach no i cóż - są dobre, nie rewelacyjne. Czy aby na pewno lepsze od new KIT ? Mają często przypadki BF i FF więc wolałbym kupić w sklepie - nie przez allegro ( dodatkowo ze względu na dupny serwis Tamrona - preferowałbym Sigmę ).
Ale nasuwa mi się zasadnicze pytanie. Czy to nie będzie z mojej strony bezsensowny zakup ? Czy odczuję różnicę wartą 1,5 zł czy może lepiej poczekać i zakupić za kilka miesięcy Canon EF-S 17-55 2.8 IS lub 14-40/4L - bo tu różnica jest powalająca ???
Chciałbym jeszcze zauważyć w tym miejscu że wiele osób odpisuje na podobne tematy na CB pisząc tak naprawdę o starym kicie - a przecież nowy jest inny - więc proszę o wzięcie tego pod uwagę.
Może ktoś stał przed podobnym dylematem i podpowie mi z doświadczenia co warto zrobić ?
Czy NOWY kit faktycznie jest tak dobry i niska cena tego obiektywu wynika z jego popularności i marnej jakości wykonania ?
Pozdro.
ps. bardzo proszę o odpowiedzi na temat, nie udowodniania mi wyższości stałek czy obiektywów za 6kzł.![]()