Witam ,posiadam canona 30D oraz starą zewnętrzna lampe błyskową mechaniki T235 .Czy istnieje jakieś ryzyko że mugłbym uszkodzić aparat przez tą lampe , nie wiem czy jest sprawna , zasilana jeszcze z 220V .
Witam ,posiadam canona 30D oraz starą zewnętrzna lampe błyskową mechaniki T235 .Czy istnieje jakieś ryzyko że mugłbym uszkodzić aparat przez tą lampe , nie wiem czy jest sprawna , zasilana jeszcze z 220V .
Ja bym nie eksperymentował, ewentualnie przez kabel PC. Napięcie płynące przez stopkę może być na tyle duże że usmaży Ci elektronikę.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Ja niedawno mierzyłem napięcia wyzwalania kilku starych radzieckich i enerdowskich fleszy zasilanych z sieci - mają na stopce napięcie rzędu 25-55 V, najczęściej koło 50 V.
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Tu masz coś na ten temat, choś trudno cokolwiek zrozumieć
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=cs&u=http://www.paladix.cz/clanek.php%3Faid%3D11302%26did%3D12961&ei=KIdtSsSy HZyemwO8-6GLDg&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dmechanika%2BT235%26hl%3Dpl%26lr%3D%26 client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozillal
fficial%26hs%3Dsti%26sa%3DG
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Jak kojarze wiekszosc eosy od 10d? ma zabezpieczenie do 250v![]()
ja kiedyś podłączyłem lampę ELWA Kołobrzeg do 300D parę razy błysnęła ale miała nieco uszkodzona stopkę i chyba kiedy coś tam zetknęło się z tymi pinami na środku stopki to aparat padł i skończyło się na żytniej na wymianie płyty głównej
Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
i zapraszam gorąco na:
djfoto.up.pl - moja galeria
www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR
dziękuje za odpowiedzi , jednak nie będe tego podłączał zbyt duże obawy przed uszkodzeniem aparatu .Moze macie jakiś sprawdzony model lampy błyskowej za grosze ?