Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    no to ja może wyklaruję...
    czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...
    odpowiedz na to pytanie brzmi - chcę mieć możliwość robienia zdjęć ostrych w całości (będa to zdjęcia głowne) oraz zdjęć rozmytych, kiedy trzeba wyeksponować pewien fragment przedmiotu np. złocenie, wypukłość, logo itp. wówczas to co chce żeby było widoczne, ma być ostre a reszta delikatnie rozmywać się w tle.

Jeżeli jest taki obiektyw, który posiada obie te cechy i da przy tym zdjęcia dobrej jakości to problem z obiektywem mam z głowy

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    no to ja może wyklaruję...
    optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego?

a gdzie taki obiektyw można kupić, ile kosztuje i czy są jakieś alternatywy jeżeli chodzi o obiektyw?
    jak dla mnie jest to zakup do firmy jako inwestycja, zdaję sobię sprawę że na pewnych rzeczach nie można zaoszczędzić - mam tylko nadzieję, że zakup szybko się zwróci

równie dobrze moógłbym nawiązać współpracę z fotografem, który odwalił by za mnie całą robotę - z tego co wyczytałem to średnia cena za 1 zdjęcie = 10 zł ale tu rodzi się kilka innych problemów więc już zdecydowałem, że sam się z tym uporam, dodatkowo będzie to dla mnie w penym sensie odskocznia od codzienności i myślę, że fajna przygoda. Jeżeli chodzi o aparat to wybór padnie na 450d lub 500d - zobaczę ile wyjdzie za ten obiektyw i czy coś jeszcze zostanie
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 29-07-2009 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów