Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon 50mm 1.4 - problem z AF

Mieszany widok

Fishu
    Guest

Domyślnie Canon 50mm 1.4 - problem z AF

Witam.

Zauważyłem dziwną rzecz w swoim Canonie 50mm f.1.4.

Ustawiając go na , celując środkowym punktem w to samo miejsce, za każdym naciśnięciem spustu do połowy delikatnie "doostrza" w przód lub w tył.
    W efekcie 1 na 3 fotki są trafione w punkt.

Zrobiłem taki test: Włączyłem LV, ostawiłem tam ostrość, zrobiłem zdjęcie dla porównania , a następnie wyłączyłem LV i przycisnąłem spust do połowy. : Ostrość za pierwszym przyciśnięciem spustu przesunęła się troszkę do przodu (widać to dokładnie także na skali na ), za drugim albo trafia albo przesuwa się do tyłu. Próbowałem Mikroregulacji ale dalej "doostrza" inaczej za każdym przyciśnięciem spustu.
    Mial ktoś z Was taki przypadek?

Kolejna sprawa. Obiektyw nie wymaga Mikroregulacji na nieskończoność. Na bliskie już tak. Da się to naprawić?

Pzdr.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mój również doostrza za każdym naciśnięciem, ale wszystkie zdjęcia są trafione...

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem z tym że puszka do 30D. Generalnie u mnie występuje tendencja do lekkiego BF. Na 150 wykonanych testowych zdjęć ani razu nie wystąpił FF.

Zastanawiam się nad wysłaniem puszki i szkiełka do kalibracji. Być może uda się rozwiązać problem.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Mam dokładnie ten sam problem z tym że puszka do 30D. Generalnie u mnie występuje tendencja do lekkiego BF. Na 150 wykonanych testowych zdjęć ani razu nie wystąpił FF.

Zastanawiam się nad wysłaniem puszki i szkiełka do kalibracji. Być może uda się rozwiązać problem.
    Jeśli Twój aparat z innymi obiektywami ostrzy poprawnie to możesz wysłać sam obiektyw.

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Miałem taki sam przypadek. Na szczęście w miarę szybko się zorientowałem i sprzedawca wymienił na drugi. Ten zarówno z 450 jaki 50 juz ostrzył i celował poprawnie. To już przypadłość tego obiektywu bo czytałem wielokrotnie na forum, że niełatwo znaleźć tak do końca właściwie działająca sztukę. Jeśli nie możesz juz wymienić, to tak jak piszą poprzednicy z uwzględnieniem tego co podaje aptur.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak jest możliwość to można wymienić i po sprawie. Mialam podobną sytuację, ale z innym szkłem. Wymienili mi go spokojnie i bez zastrzeżeń - był na gwarancji. Ważne by była gwarancja i by się szybko zorientować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Fishu, czy wewnetrzna czesc siedzi sztywno na prowadnicach tubusu czy w ma luz przod tyl?
    .

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, nie mam możliwości wymiany tego szkiełka. Po prostu takie dostałem, a poprzedni właściciel nie był w ogóle świadomy tego problemu.

Tak czy siak, przeprowadziłem dodatkowe testy. W świetle dziennym do 2m, ostrząc na testowej tablicy na 20 strzałów 1 przestrzelony o centymetr do tyłu.

W słabym, sztucznym świetle powyżej 2-3m trafność oscyluje już w granicach 60% - co prawdę powiedziawszy średnio mnie zadawala.

Z kolei robiąc testy na odległościach 8-10m @3.5 9/10 razy ostrość była przestrzelona o dobry metr.

Z pozostałymi szkłami nie mam problemu, ostrzą w punkt tam gdzie chcę. Czy ktoś się orientuje ile taka kalibracja może kosztować - rozumiem, że kalibrują jedynie na Żytniej?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak czy siak, przeprowadziłem dodatkowe testy. W świetle dziennym do 2m, ostrząc na testowej tablicy na 20 strzałów 1 przestrzelony o centymetr do tyłu.
    W przypadku micro-usm to świetny wynik.

W słabym, sztucznym świetle powyżej 2-3m trafność oscyluje już w granicach 60% - co prawdę powiedziawszy średnio mnie zadawala.
    To problem aparatu, obiektyw ma tutaj wpływ niewielki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Weź jeszcze poprawkę na to, że ten obiektyw ma dość narowisty AF.
    Jeśli generalnie 1 z 20 fotek jest nieco przestrzelona to to jest niezła skuteczność.
    Zapoznaj się z testem na optyczne.pl, w szczególności z częścią dotyczącą AF, zanim podejmiesz decyzję.
    Skuteczność AF maleje w miejscach ciemnych, tutaj liczba błędów AF będzie większa - to niestety normalne.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 26-08-2009 o 14:15

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów