Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Problem AF w 16-35II - ktoś wie?

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

oj to wybacz
    To faktycznie skucha z mojej strony
    ale tak czy owak coraz częściej zdarzają się takie okazje
    czasem udaje się dogadać prywatnie ale trzeba szukać i polować!
    Może udałoby się pożyczyć od kogoś szkiełko na jakiś czas jeśli to nie jest jakieś długoterminowe zlecenie!
    Do Poznania nie masz daleko a na parę dni mógłbym użyczyć szkiełko bo pod koniec sierpnia wyjeżdżam na dłużej, ale to nie o tym watek w razie czego pisz na priva
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Miałem przez miesiąć mkI. Mimo tego, że obiektyw był w prawie dziewiczym stanie AF skrzypiał gdy wracał z nieskończoności do 0.5m. Dobrze, że był to pożyczony egzemplarz. Jakość zdjęć była idealna jak na tak leciwe szkło. Po tej sytuacji sam stanąłem przed wyborem, który masz.
    Moim zdaniem jeśli masz kasę i ciśnienie na szkiełko to kupuj ale mkII

Zablokowany

Domyślnie

Już przesądzone. Na pewno nie mkI. Do tego szkła trudno przyczepić się wprost, ale mnie ono nieco rozczarowało. Stara konstrukcja robi swoje. Spadki kontrastu i te flary. Teraz biorę pod uwagę wyłącznie mkII.

kropu
    Guest

Domyślnie

Moja II nie wydawała dźwięków, ale za to padł AF.

Zablokowany

Domyślnie

Tak sobie padł?

Domyślnie

Ciekawe rzeczy na temat 16-35 2,8 L II . Ciekaw jestem opinii MMM on ma przecież ten obiektyw. Swoją drogą ja mam co prawda 17-40 L4 ale ostrą od pełnej dziury i na wszystkich ogniskowych no może troszkę gorzej na 40 mm , AF cicho niezależnie od ustawień pracy AF.
    Zauważyłem , że przy ustawieniu AF śledzącym 70-200 2,8L obiektyw jest wyraźnie głośniejszy. Może jaśniejsze obiektywy z racji większych soczewek mają bardziej obciążony układ USM co powoduje, że praca AF jest bardziej „ nerwowa –szarpana” i odgłosy przypominają stukanie.

Zablokowany

Domyślnie

Nie sądzę. To, co wydobywał z siebie wzmiankowany w tytule egzemplarz było ewidentnie wadą szkła. Mój 16-35 w wersji pierwszej takiej sieczkarni nie robił.

Domyślnie

Odświeżam starawy temat ponieważ szukaczka to mi podpowiedziała w temacie stuków - puków w 16-35L II...

Pytanie, czy to szkło ma jakieś mini luzy wewnątrz? Kiedy zmieniam orientację aparatu z klasycznej, poziomej na pionową z tą właśnie L-ką to słychać stuknięcie wewnątrz szkła, jakby coś w nim się przemieściło. Jest no naprawdę minimalne i do tej pory tego w ogóle nie zauważyłem a zapinałem to szkło do 50D, zauważyłem to po zakupie nowego body i myślałem że to nowy 5D ale po odpięciu obiektywu i zatrzęsieniu nim w ręce słychać ten sam odgłos. Coś jakby "wewnętrzny tubus obijał się o ten zewnętrzny"...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Miałem wcześniej to szkło podpięte do 5D, obecnie do 1D i nie zauważyłem takich objawów. Ale sprawdzę to bo być może umknęło to mojej uwadze.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Miałem wcześniej to szkło podpięte do 5D, obecnie do 1D i nie zauważyłem takich objawów. Ale sprawdzę to bo być może umknęło to mojej uwadze.
    Wiesz, napisałem o tych body ale z puszkami nie ma to nic wspólnego. Jeśli mogę coś dodać, jeśli obracać szkłem wokół własnej osi to nic się nie przemieszcza (nic nie słychać) ale kiedy zmieniamy orientację aparatu szkło oprócz tego że zmienia położenie o 45 stopni to równocześnie lekko opada w dół. Żeby uzyskać ten efekt nie zapiętym szkłem trzeba nim dość energicznie potrząsnąć. Normalnie tego nie robimy ale chcąc uzyskać odpowiedź czy to szkło czy body musiałem jakoś to sprawdzić...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów