Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Problem AF w 16-35II - ktoś wie?

Zablokowany

Domyślnie Problem AF w 16-35II - ktoś wie?

Właśnie miałem okazję kupić 16-35 w wersji 2 za stosunkowo niewielkie . Pojechałem osobiście, odebrałem i już po transakcji zauważyłem (a dokładnie usłyszałem), że w czasie ostrzenia servo AF tzn USM wydaje dziwny dźwięk. Rodzaj stukania, czy chrobotu. Ostrzy w punkt, ale ten dźwięk mnie niepokoi. Dodatkowo przy ,,przelocie'' AF-a (kiedy nie wyostrzy np. na białą kartkę) wydaje cichy pisk. Słychać go zbliżając lensa do ucha. Pisk pojawia się, gdy szkło ,,cofa'' af-a.

Zadzwoniłem do sprzedającego, przyznał, że wie o chrobotaniu i mówi, że szkło chrobocze od nowości. Jutro mam oddać mu lensa i zamkniemy sprawę.

Szkoda mi szkła, bo ładnie rysuje, trafia i ostrzy. Zastanawiam się jak działają te elki innym userom. Wokij napisał mi, że jego też ma słyszalny AF. Ale to, co robi mój to taki chrobot. Zastanawiam się czy to zwiastun kłopotów napędu,czy jakiś drobiazg, do usunięcia w serwisie.

Możne ktoś z was ma jakieś doświadczenia? Chętnie poczytam, bo jutro będę się rozstawał z lensem.

BTW - W Gdyni jest jakiś dobry serwis foto? Może podjadę i popytam ich.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 26-07-2009 o 21:12

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

mój dziala normalnie - tzn jest ledwo słyszalny żadnych chrobotów

Zablokowany

Domyślnie

Tak sądziłem. Ten dźwięk nie jest normalny. A pisk zaniepokoił mnie totalnie. Kumpel miał w nikkorze wprawdzie mocniejsze piski, a skończyło się naprawą za 3,5 koła.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W wersji I zadnych piskow nie mialem ani chrobotow. Potrafil wariowac af na bialej kartce i troche sie telepac, ale zadnych piskow i innych dzwiekow. Moze zadzwon na Zytnia z rana i zapytaj o taki objaw w tym modelu - czy jest im znany i co moze oznaczac. Choc pewnie decyzje juz podjales.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

u mnie nic nie chrobocze i nie stuka ale pisk jest, bardzo slaby, tylko jak AF wraca od nieskonczonosci do "zera" i tylko jak trzymam aparat obiektywem pionowo do gory
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No ale ze nie zauwazyles tego przy zakupie?

Nie ma to jak sie napalic na szklo
    Oby wszystko sie dobrze ulozylo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

z ciekowosci wlaczylem servo i moj tez stuka, i chrobocze tak nerwowo,
    nie wiem tylko na ile u Ciebie to jest glosno ze Cie niepokoi
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

U mnie jest cicho. Żadnych stuków ani chrobotu. Pisków też nie usłyszałem. Szkoda, że takie coś przytrafiło się takiej eLce... Pozdrawiam...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

aż sprawdziłem (nigdy się nie wsłuchiwałem w dźwięk AF-a) w swoim szkle. Nie ma żadnych pisków. Sorry

Zablokowany

Domyślnie

Kupowałem na ...dworcu PKP. W życiu nie podejrzewałem eli o takie akcje. Sprawdziłem celność AF i pojechałem. Sprzedawca w porządku. Jutro oddaje lensa.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów