Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: bagnet w dSLR

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie bagnet w dSLR

mam takie pytanie.. moze zabrzmi smiesznie .. ale smieszny ponoc ten kto nie pyta..

Zastanawiam sie na ile mocny jest bagnet w aparatach.. (mam na mysli glownie 20D) Otoz jak ciezki obiektyw utrzyma taki bagnet bez podpierania go.. powiedzmy, ze chce zamontowac aparat na statywie... z tamronem nie ma problemu... lekki obiektyw... te ciezkie maja mocowanie na statyw... ale przy kazdej zmianie obiektywu odkrecac szybkozlaczke i mocowac ja raz do aparatu raz do stopki obiektywu to troche sie nie chce... stad moje pytanie... cos wiecie na ten temat??
    pozdrawiam
    Metus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    ... ale przy kazdej zmianie obiektywu odkrecac szybkozlaczke i mocowac ja raz do aparatu raz do stopki obiektywu to troche sie nie chce... stad moje pytanie... cos wiecie na ten temat??
    kupujesz kilka płytek do mocowania i po kłopocie

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ja mam kilka płytek, ale też dwa statywy. Lżejszy (mono) i cięższy - trzy nogi, tak że nie ma wielkich problemów z przepinką.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mocowanie puszki do statywu z podpiętym cięzkim obiektywem jest bez IMHO sensu ze względu na środek cięzkości. Co do wytrzymałości bagnetu: nosiłem na pasku i 50 i 350 z Sigmą 135-400 (1,2kg) i ani jeden ani drugi jak na razie sie nie rozleciał

Uprawnienia umieszczania postów