Widzę, że częściowo mamy podobne preferencje i potrzeby. Zostawiam cropa nie tylko na backup ale i dla fps, i przedłużenia tele
Na razie czekam na moje FF ale robiłem nim już i robię obecnie jeszcze tylko na cropie min. 35L i 85/1.8. Ogólnie już masakrycznie nie mogę się doczekać na tą 5DmkII... 35L na x1.6 zdecydowanie za wąsko, 85 - to samo, 70-200 czasem za ciemno lub brakuje IS :-P
Dla mnie 35 na FF to ideał ogniskowej, 85 równieżł, ale czasem braknie uniwersalności, szybkości działania i przyda się drugie szkiełko i na druga puchę crop i uniwersalne pod FF, dlatego target na listopad to 24-70! równolegle z 35 i 85. Dlaczego? na 5D - i szeroko i w miarę blisko na portret, na crop też uniwersalnie. 16-35 miałby za mały zakres i to jest w sumie TYLKO szeroki kąt, 24-105 - zakres fantastyczny, ale niestety cieeeemno, a 17-55 nie podepne do FF - więc traci sens. Ideałem dla mnie byłoby uzupełniające szkiełko w postaci EF 17-55/2.8 L no ale niestety...
A więc reasumując, ja bym zaczekał i dokupił 35L a nie pozbywał się 24-70No chyba, ze faktycznie zauważyłeś, że praktycznie nie używasz całego zakresu z zooma, ale pamiętaj, ze na cropie będzie zdecydowanie inaczej
![]()