Przy dalekich planach uzyskuje glownie takie nieudane foty
![]()
Uzywam szkla Canona 28-135 z body 400D. AF ustawiony na srodek kadru. Z bliska nie mam problemu. Poradzcie, czy to bledy w technice czy w szkle (ma juz lekkie luzy)![]()
Przy dalekich planach uzyskuje glownie takie nieudane foty
![]()
Uzywam szkla Canona 28-135 z body 400D. AF ustawiony na srodek kadru. Z bliska nie mam problemu. Poradzcie, czy to bledy w technice czy w szkle (ma juz lekkie luzy)![]()
wrzuć pełny kadr z exifem i doprecyzuj o co Ci konkretnie chodzi...
Prawdopodobnie pomyłka AF. Nie miałeś czasem ustawione Al Servo?
C-F-K - forever
wrzucilem.
http://www.bluewave.pl/temp/tu1.jpg
Chodzi mi o to ze sa nieostre i pelno szumu np. na twarzach....
Nie, zwykle mam albo ONE SHOT albo AI FOCUS
Ostatnio edytowane przez ixxl ; 24-07-2009 o 23:32
Ostrość masz ustawioną na drugi plan - stawiam na Twój błąd bo 2 metrowego backfocusa chyba nie masz.
Iso 800 w 400d, zwłaszcza źle naświetlone, raczej nie rozpieszcza, rób w rawach i zwiększ redukcje szumu.
Zapomnij o tym na 400d, trabanty mają kompletnie beznadziejne servo.
Btw - fajna siostra/córka/dziewczyna.
Tak na mój gust to wina Sony ...
Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.
no właśnie ten gość z sony popsuł fotkę![]()
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
mozna sie domyslac ze miales ustawiony srodkowy punkt AF i ostrosc poszla na pana z Sony ;-)
zdjecie byloby lepsze i szum mniejszy jakbys dopalil twarze lampa, nawet wbudowana, powinna przy takim zdjeciu starczyc
Pierwsze primo, obrazek u góry to niewielki wycinek kadru, Należy spojrzeć na cały.
Z ostrością rzeczywiście trafiłeś na pana z sony, chociaż przy 28mm f8 wszystko powinno być ostre.
Drugie primo, to iso 800 w 400d, więc szumu się nie czepiaj.
Mój wniosek: obiektyw po prostu nie jest zbyt ostry, wątpię, żeby to iso tak 'psuło' detale.