Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Eos 3 i m42

Pablo007
    Guest

Domyślnie Eos 3 i m42

Witam i pytam:

Czy eos 3 i szkielka na m42 dobrze ze soba wspolpracuja?? Prosze o szybka odpowiedz gdyz mam okazje niedrogo wychaczyc ten model. (jak ktos mial pentaxa z-1p to tez prosze o jakies "rady")

Dzieki bardzo

Edit:

Dodam ze chodzi o swiatlomierz jesli trzeba wprowadzac korekte to zdecydowanie odpada.
    Ostatnio edytowane przez Pablo007 ; 24-07-2009 o 19:34

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli chodzi o współpracę analogowych eos-ów z obiektywami m42 to ogólna zasada jest taka, że współpracują bez problemów. Pracujesz w priorytecie przesłony i ostrzysz ręcznie. Natomiast kłopot może pojawić się ze strony obiektywów, które bywają różnej jakości i w różnych stanach utrzymania.

Pablo007
    Guest

Domyślnie

No bo niestety slyszalem zle opinie o wspolpracy eos-a 3 z m42, a szkla mam dobre bo focilem nimi "normalny" korpusem. No coz czekam jeszcze na jakies odpowiedzi, najwyzej kupie i sprzedam no coz ;P

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o współpracę analogowych eos-ów z m42 to ogólna zasada jest taka, że współpracują bez problemów.
    Akurat EOS-y 3, 33 i 30 mialy problemy z pomiarem swiatla przy pracy z manualnymi szklami przez przejsciowke.
    W przypadku 30/33 korekta nie byla stala, przy 3 - nie wiem.
    W 30-tkach w poznych seriach cos juz podobno poprawiono, badz bylo to to poprawienia w serwisie. O mozliwym takim w przypadku 3 - nie slyszalem.

Poprawnie za to mierzyc ma 5 i 50.
    Ostatnio edytowane przez ptrk ; 25-07-2009 o 01:34

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

30/33/3 nie miałem w rękach
    500/50/5 mierzą poprawnie światło

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

3 - mierzy poprawnie, ma bardzo jasna matowke, ale i wymienna co moze sie przydac.
    30/33 - stare wersje wymagaly zmiany softu - kiedys w serwisie kosztowalo to 50zł. W swojej 30 tak zrobilem. Potem mialem nowsza 33 ktora juz dobrze mierzyla.
    50 - mierzy poprawnie.

Pablo007
    Guest

Domyślnie

A jak sprawa wyglada z eos 1 ? i czym roznia sie te modele 1v 1v hs itd?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Problemy były tylko z modelami 30 i 33, więc jedynki powinny też śmigać (ja próbowałem tylko z 1N).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pablo007
    Guest

Domyślnie

Jeszcze mam takie pytanie dotyczace eosow: czy jakikolwiek pomiar blysku dziala ze szklami na m42? No i to samo dotyczny korekty ekspozycji.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

no na pewno nie bedzie dzialal E-TTL II, poza tym nie widze przeszkod

Uprawnienia umieszczania postów