Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: dziwne

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadi31 Zobacz posta
    tak , masz racje , przepraszam te 1/2000sec to przy pierwszej przyslonie te fotki robilem na prtiorytecie przysłony, drugiego czasu nie pamietam ale w domu jak zajrze to napisze, ale nie chodzi mi o tło tylko o jakosc obrazu
    ale juz wiem ze to dyfrakcja, ale dzieki za pokazanie bledu )
    potestuj sobie swoj obiektyw na optyczne.pl albo podobnym serwisie - tam w testach pokazuja zachowanie szkielka dla okreslonych przeslon. Im wyzej na skalo tym lepiej. Ja osobisice zawsze dla max ostrosci daje f8 lub f11, no ale to zalezy tez od ogniskowej, bo np. na 250mm przy f11 mam piekny bokeh a juz na 55 piekna ostrosc w calym kadrze..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    To takie "zamazane tło" ludzie nazywają 'bokeh' i wielu właśnie po to kupuje , by coś takiego uzyskać.
    Hej - autorowi postu nie chodziło o "bukake " oj przepraszam "boke" na f32 osiągnął zniekształcenia na skutek limitu dyfrakcyjnego szkła....
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Hej - autorowi postu nie chodziło o "bukake " oj przepraszam "boke" na f32 osiągnął zniekształcenia na skutek limitu dyfrakcyjnego szkła....
    Wiem, poprzednicy już to przecież wyjaśnili. Po co się powtarzać?

Zareagowałem na:

Cytat Zamieszczone przez sadi31 Zobacz posta
    ...
    - im mniejsza F to otwor wiekszy - a co za tym idzie tło bardziej zamazane ???
    wiec zeby zrobic obraz super ostry z wszystkimi detalami nalezaloby zrobic f jak najwieksza ???
    i tak zrobilemn ale...
    by zamiast zwrotu "tło bardziej zamazane" wskazać na określenie 'bukakke', oj przepraszam 'bokeh' :-D co wydaje się prostsze w użyciu (już bez podtekstu)
    C-F-K - forever

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów