też mi się wydaje że pieniądze za 85L są grubo nieuzasadnione.. W tej cenie lepiej sobie sprawić 2 inne lensy.. a nawet trzy..
też mi się wydaje że pieniądze za 85L są grubo nieuzasadnione.. W tej cenie lepiej sobie sprawić 2 inne lensy.. a nawet trzy..
Ach ten 135L....Czuję, że przyszłoroczny sezon przyniesie mi jednak tę decyzję![]()
no to 135 chyba przegłosowane...
Ale nic nie mówicie o pozostałych propozycjach..
70-200 2,8 czy z IS sobie daruję, mam dostęp do 70-200 f4, to nie to samo, ale wystarczy na ten czas
mocno myślę czy zakup 12-24 i canon 15 ( choć na spółę ) ma sens, czy lepiej fishkę odpuścić ?
Wiem że używa się jej sporadycznie, ale efekty jakie widziałem ( np u Kaliny ) są miodzio..
Rybę dobrze mieć, ale mając 12mm na pełną klatę myślę, że możesz sobie odpuścić
martwię się tylko że fish ma 2,8, a sigmę do f8 trza ponoć domykać żeby było dobrze.. W kościele może to mieć małe ale zawsze - znaczenie..
A to usuwam się, nie mam doświadczeń z sigmą. Możliwe, że cza ją zamykać mocno.
kup 16-35L (koniecznie wersja II) zamiast Canona 15 i tej Sigmy, 12mm moze i fajne ale 16mm starczy Ci do wszystkiego a Sigme jak pisales trzeba sporo przymykac wiec traci ona zuplenie uzytecznosc w kosciele i na weselu,
a jesli ci na fishu zalezy mozesz pomyslec o Zenitarze 16mm, wiem ze AF wygodny ale nie konieczny, pozatym zobaczysz ile zdjec robisz fishem i jak Ci sie spodoba wtedy bedziesz mogl dokupic Canona 15 a Zenitara dosc latwo sprzedasz i pewnie nawet nic nie stracisz
oj, oczywiscie mozna sobie poradzic i z max 85 ale 135mm sie tez przydaje, chociazby bo zblizen zakladania obraczek (85 to za malo), no i do portretow z boku jak mlodzi na siebie zerkaja
Hmm.... nie będzie raczej wielkiej różnicy między 17 a 16mm, a mi trochę czasem szerokości brakuje.. Dlatego tez muszę poklikać chwilę na tej sigmie.. TO jest gruby dylemat, bo 16-35 tanie nie jest, a dostęp do 17-40 mam, więc nie widzę sensu kupna.. a na tej różnicy w światłosile między f2,8 a f4 mi nie zależy...
Zenitar to jest faktycznie opcja bo używkę kupię i sprzedam jak niepodpasuje..o tym myślałem..
TO mnie troszkę przekonuje do sigmy
Ostatnio edytowane przez Flanel ; 23-07-2009 o 20:08
Jezeli zalezy Ci tylko na jakości to 135 napewno wygra, ale jeżeli zalezy ci na skuteczności i bardzo bardzo bardzo dobrej jakości to tak jak cytowany przedmówca - 70-200 2,8L IS jest the best ( minus ma taki ze rzuca sie w oczy i waży, wazy i wazy ).
Co do szerokich kątów to testowałem c 10-22 s 12-24 c 17-40 i aktualnie c 16-35 II. Tu tez musze potwierdzić to co napisał koraf - 16-35 jest jak 20-letnia kochanka - rzucasz cały dobytek i zapinasz tylko ją ( bez podtekstów of course)