Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Jakość zależna od odległości?? Sigma 70-200 F2.8

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wiesz... już kilka lat temu wyrosłem z onanizmu sprzętowego i jak zdjęcia wychodzą mi OK to nie przyglądam się z ilu cm jest mniej lub bardziej ostro .
    Teraz jestes forumowym Ale serio to dla mnie było to o tyle ważne bo obiektyw kupiłem od kogoś i nie byłem pewien czy nie jakis padnięty. Faktycznie zrobiłem gdzieś zdjęcie z doostrzeniem ręcznym i chyba było lepiej, chociaż i tak w przypadku takich zdjęć to daleko do ideału. Dobrze że to nie tylko u mnie, że tak jest i basta. A w makro to nic mi nie zastąpi 50mm 1.8 z pierścieniami.
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ja mam wrażenie, że jak kupiłem ten obiektyw to było wszystko OK, ale głowy sobie nie dam uciąć. Pozostaje kupić aparat z regulacją AF, ew. odesłać do kalibracji.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Ja mam wrażenie, że jak kupiłem ten obiektyw to było wszystko OK, ale głowy sobie nie dam uciąć. Pozostaje kupić aparat z regulacją AF, ew. odesłać do kalibracji.
    Na dłuższych ogniskowych na szczęśie problem raczej nie występuje, także dla mnie to ze na makro jest cos takiego u wszystkich to nie problem. Widać obiektyw łapie AF mimo że przy tej minimalnej odległości jeszcze nie powinien. Mam 40D więc raczej na 50D z kalibracją nie zamienię, obiektyw na gwarancji jak by co to im prześlę. A możesz wrzucić jakiś sampelek z nawet manualnego strojenia z niminalnej odległości?
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    chociaż i tak w przypadku takich zdjęć to daleko do ideału.
    Blisko ideału to są Canonowe Lki (choć to też tylko zoomy więc żylety nie zawsze należy się spodziewać) a nie jakieś tam Sigmy. Kupiłeś podróbę i jeszcze narzekasz?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Znajomy, który fotografuje zawodowo sport kupił L-ke (70-200 f2.8) i miał FF. 2 razy wysyłał na Żytnią i z problemem sobie nie poradzili. Więc chyba kupienie szkła Canona wcale nie jest gwarancją świetnej pracy obiektywu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Blisko ideału to są Canonowe Lki (choć to też tylko zoomy więc żylety nie zawsze należy się spodziewać) a nie jakieś tam Sigmy. Kupiłeś podróbę i jeszcze narzekasz?
    Daleko od ideału bedzie zawsze bo jak były 3MPX to wszystko było ostre, teraz jest 15 mpx i przy 1:1 zawsze będzie tragedia. Zresztą zalety każdej firmy są juz przedyskutowane na co dziesiątym poście forum, więc nie trzeba do tego wracać Może kiedyś zamienie obiektyw, przyjdzie z czasem

A przy okazji Vitez (lub ktoś inny), masz pod ręka jakies makro z minimalnego dystansu i trochę dalszych z 70-200 L przy f4? Chciałbym porównać sobie to do czegoś w pobobnej cenie.
    Pozdrawiam,
    Aruan

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    A przy okazji Vitez (lub ktoś inny), masz pod ręka jakies makro z minimalnego dystansu i trochę dalszych z 70-200 L przy f4? Chciałbym porównać sobie to do czegoś w pobobnej cenie.
    Wg mnie to niezbyt trafiony pomysł robić makro obiektywem 70-200 (i w ogóle zoomem)... no ale ja makro w ogóle nie robię a jak odrobinę zbliżenia potrzebuję to 85 1.8 + pierścień 12mm.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znajomy, który fotografuje zawodowo sport kupił L-ke (70-200 f2.8) i miał FF. 2 razy wysyłał na Żytnią i z problemem sobie nie poradzili. Więc chyba kupienie szkła Canona wcale nie jest gwarancją świetnej pracy obiektywu.
    Oczywiście że nie gwarantuje, ale z pewnością zwiększa prawdopodobieństwo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Pewnie tak, każdy chce mieć super ostry obiektyw bez FF/BF. Natomiast moim zdaniem zoom typu 70-200 jest do reporterki i sportu, gdzie do takich fotek nie czepiasz się jak np. do portretu (od tego są stałki). Poza tym w takich warunkach najczęściej robi się na servo, a tam i tak AF trafia różnie. Robiąc seriami, któreś tam zdjęcie trafi Ci dobrze, niezależnie czy masz lekki BF czy FF. A dodatkowo z kilku metrów nie ma to znaczenia.

Ja swój egzemplarz muszę jeszcze potestować w normalnych warunkach, bo w ciemnym pokoju i z jednym obiektem nie może to być miarodajne. Być może odeślę do kalibracji, albo po prostu w miarę przyrostu zakupię aparat z regulacją AF.

U mnie dochodzi to, że mam 350D, więc to może być też problemem.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie dochodzi to, że mam 350D, więc to może być też problemem.
    Ciekawostka: mimo że używam 40D z centralnym punktem krzyżowym, to po założeniu dość ciemnego telekonwertera 2x i np. 50mm f1.8, 40-tka zaczyna wariować i nie może złapać ostrości. Jako drugi aparat mam 350D i powiem Ci że tam ten problem nie występuje W określonych okolicznosciach 350-tka zadziałała lepiej z AF
    Pozdrawiam,
    Aruan

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów