Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Zdjęcia wschodu i zachodu słońca

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dzieki.. na tym zdjeciu mialem zalozone szare polowki hitecha - 1,2 i 0,9 i 0,6 .. bez filtrów niesety ani rusz

mateuszw106
    Guest

Domyślnie

A mogę wiedzieć na jakie szkło ?? chodzi mi czy zwykły zoom czy tele ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

w tym wypadku 10-22 - nie pamietam juz czy filtry trzymalem w rece, czy zjechalem do ~20mm by nie bylo winiety od holdera ale chyba to pierwsze :-)

mateuszw106
    Guest

Domyślnie

A wracając do tematu to słyszałem, że nie wolno fotografować słońca przez Live View.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw106 Zobacz posta
    A wracając do tematu to słyszałem, że nie wolno fotografować słońca przez Live View.
    "W przypadku fotografowania z funkcją Live View nie kierować aparatu w stronę
    słońca. Ciepło światła słonecznego może spowodować uszkodzenie wewnętrznych podzespołów aparatu."

Strona 108 Instrukcji obsługi aparatu
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

wiadomo że nikt przy zdrowych zmysłach nie fotografuje słońca które znajduje się w zenicie bo po co, ale wschody i zachody można eksperymentować do woli choć wschód też ograniczenie do pewnego momentu bo lampka szybko zapitala w górę i nawet filtry nie pomogą bo i tak wyjdzie jedna wielka plama i nie ważne czy to zwykły kompakt czy lustro a foty robiłem i małpką i lustrem z takim samym efektem .W zasadzie temat wyczerpany poprzednicy już napisali : stosować filtry połówkowe + zmiana expozycji reszta to już obróbka w PSie wg swojego uznania.
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 23-07-2009 o 15:27
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

bez filtrow mozna, owszem, pod warunkiem ze zrobisz kilka ekspozycji, tzw bracketing, wtedy mozna na warstwach "zrobic" sobie efekt filtra (to nie jest zaden HDR btw) i vuala. Ja z teog korzystam za kazdym razem, efekty prostsze w opanowaniu bo tylko od ciebie zalezy jak to zastosujesz. Filtry gradowe spoko, dobrej jakosci sa dosc drogie (chyba tylko Lee sa w zasadzie dobre) ale o ile w fotografii analogowej to byl mus, w cyfrowej niekoniecznie - i zeby nie bylo, nie spedzam godzin nad zdjeciami w gimpie
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Dokładnie ...Amen
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Coś już napisał

Domyślnie

Witam! Ponieważ temat wątku brzmi "Zdjęcia wschodu i zachodu słońca" ,postanowiłem właśnie tutaj umieścic moje zapytanie. Nie chcę zakładac nowego tematu o wschodach/zachodach wiec postanowiłem po prostu odswieżyć temat.
    A więc do rzeczy : Na wakacjach chciałbym zrobic kilka pejzaży z zachodzącym słońcem. Jestem w tym całkiem zielony , poniewaz nigdy nie miałem z tym doczynienia. Nie mam za dużo czasu na eksperymentowanie poniewaz wyjazd już niedługo .
    Jakie rady dla mnie ? bez filtrów sie nie obejdzie ? Jakiego użyc pomiaru światła ? itd itp

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

kupić książkę i ją przeczytać - choćby pobieżnie.
    Wydatek 50 zł na książkę będzie wydatkiem znacznie bardziej trafionym niż zakup jakiegokolwiek nowego obiektywu czy aparatu.

Nie stać kolegi na książkę to można zapytać wujka Gogla.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów