dzieki.. na tym zdjeciu mialem zalozone szare polowki hitecha - 1,2 i 0,9 i 0,6 .. bez filtrów niesety ani rusz![]()
dzieki.. na tym zdjeciu mialem zalozone szare polowki hitecha - 1,2 i 0,9 i 0,6 .. bez filtrów niesety ani rusz![]()
A mogę wiedzieć na jakie szkło ?? chodzi mi czy zwykły zoom czy tele ??
w tym wypadku 10-22 - nie pamietam juz czy filtry trzymalem w rece, czy zjechalem do ~20mm by nie bylo winiety od holdera ale chyba to pierwsze :-)
A wracając do tematu to słyszałem, że nie wolno fotografować słońca przez Live View.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
wiadomo że nikt przy zdrowych zmysłach nie fotografuje słońca które znajduje się w zenicie bo po co, ale wschody i zachody można eksperymentować do woli choć wschód też ograniczenie do pewnego momentu bo lampka szybko zapitala w górę i nawet filtry nie pomogą bo i tak wyjdzie jedna wielka plama i nie ważne czy to zwykły kompakt czy lustro a foty robiłem i małpką i lustrem z takim samym efektem .W zasadzie temat wyczerpany poprzednicy już napisali : stosować filtry połówkowe + zmiana expozycji reszta to już obróbka w PSie wg swojego uznania.
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 23-07-2009 o 15:27
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
bez filtrow mozna, owszem, pod warunkiem ze zrobisz kilka ekspozycji, tzw bracketing, wtedy mozna na warstwach "zrobic" sobie efekt filtra (to nie jest zaden HDR btw) i vuala. Ja z teog korzystam za kazdym razem, efekty prostsze w opanowaniu bo tylko od ciebie zalezy jak to zastosujesz. Filtry gradowe spoko, dobrej jakosci sa dosc drogie (chyba tylko Lee sa w zasadzie dobre) ale o ile w fotografii analogowej to byl mus, w cyfrowej niekoniecznie - i zeby nie bylo, nie spedzam godzin nad zdjeciami w gimpie![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Dokładnie ...Amen
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Witam! Ponieważ temat wątku brzmi "Zdjęcia wschodu i zachodu słońca" ,postanowiłem właśnie tutaj umieścic moje zapytanie. Nie chcę zakładac nowego tematu o wschodach/zachodach wiec postanowiłem po prostu odswieżyć temat.
A więc do rzeczy : Na wakacjach chciałbym zrobic kilka pejzaży z zachodzącym słońcem. Jestem w tym całkiem zielony , poniewaz nigdy nie miałem z tym doczynienia. Nie mam za dużo czasu na eksperymentowanie poniewaz wyjazd już niedługo .
Jakie rady dla mnie ? bez filtrów sie nie obejdzie ? Jakiego użyc pomiaru światła ? itd itp
kupić książkę i ją przeczytać - choćby pobieżnie.
Wydatek 50 zł na książkę będzie wydatkiem znacznie bardziej trafionym niż zakup jakiegokolwiek nowego obiektywu czy aparatu.
Nie stać kolegi na książkę to można zapytać wujka Gogla.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze