Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Lampy studyjne - 10D czy 350D?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie Lampy studyjne - 10D czy 350D?

Witam serdecznie wszystkich Cannonierów.
    Długo przeglądałem różne fora internetowe pod kątem porówań tych dwóch modeli. Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujący mnie problem. :sad:
    Jestem bowiem w posiadaniu trzech lamp studyjnych z firmy "Funsports". Dwie z nich to model CY 100M, a jedna CY 100MP. Dotychczas wykorzystywałem je z Minoltą 7Hi oraz Canonem G2. Muszę jednak zaznaczyć, że są to moje początki z domową fotografią studyjną. Mój czas korzystania z tych aparatów dobiegł końca, więc zacząłem się rozglądać za czymś innym.
    Zainteresował mnie EOS 350D, jednak kumpel doradził mi kupno używanego 10D. I tu pojawia się pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi.
    Czy jest istotna różnica między współpracą tych dwóch modeli z lampami studyjnymi "Dziesiątka" ma gniazdo synchronizacji, natomiast w przypadku 350D musiałbym korzystać z kostki. Jak bardzo wpływa to na jakość fotografii oraz działanie i zużycie obu aparatów Słowem, który z tych aparatów jest obecnie lepszym rozwiązaniem do eksperymentów w studio

Kefir
    Guest

Domyślnie

Tak czy inaczej po niedługim czasie pracy z kablem do lamp pewnie się skusisz na radiowe sterowanie podpinane do sanek lampy wiec gniazdo synchro nie ma kluczowego znaczenia

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Na jakosc nie wplywa wogole. Tak samo nie ma wplywu na dzialanie i zuzycie puszek. Moze wplynac jedynie na wygode.

Podpisuje sie pod tym co jest napisane powyzej.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

popieram przedmówców

kabel synchro (PC) i wyjście przez kostkę - nie ma żadnej różnicy, poza wygodą.
    w 350D możesz (podobno ) podpinać i do 250V przez kostkę, jak jest w 10D - nie wiem.

w 350D jest też problem z przedbłyskiem: występuje on zawsze, nawet w trybie M (mówimy o lampce wbudowanej), więc wyzwalanie foto-celą może się nie sprawdzić. znów, jak jest w 10D nie wiem.

rzeczywiście radiówka byłaby najlepsza. czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny??
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar Robert P.
    Miasto
    Komorniki/wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny??
    Jeżeli chodzi o radiowe wyzwalanie zobacz na stronie Funsports
    350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4 L
    www.pilaczynski.net

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert P.
    Jeżeli chodzi o radiowe wyzwalanie zobacz na stronie Funsports
    a racja
    czyli ~240,- za najprostszy komplet (nadajnik+odbiornik).
    w sumie nie jest źle (choć wydaje mi się, że pilota z odbiornikiem w sklepie elektronicznym można za już 20,- dostać, ale mogę się mylić)

natomiast na pewno ułatwia to życie.

i zapewne nie ma problemu z przedbłyskiem
    pozdro.,
    m.

Kefir
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny??
    Ja kupowałem tutaj: http://abitus.pl/ - są wersje z wlasnym zasilaniem bateryjnym odbiornika i podpinane przez kabel zasialania lampy. Jest opcja jedno i czterokanalowa - jesli masz studio i obok nie ma innych fotografow, spokojnie jednokanalowe wystarczy. Jezeli zamierzasz robic w miejscach gdzie dzialaja inni fotografowie, kupuj wielokanalowe.

To samo urzadzonko (made in china ) jest dostepne tez w foto-kurierze i bezposrednio w elfo. Ceny podobne.

Acha - polecam bateryjne...
    Ostatnio edytowane przez Kefir ; 26-08-2005 o 19:30

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam w 20D z wyzwalaniem radiowym. Nawet w domu nie przyszłoby mi do głowy bawić się z kabelkami. Jeden komplet nadajnik odbiornik, kolejne lampy na fotoceli i kłopot z głowy.. Żeby było śmieszniej, nadajnik potrafi wyzwolić lampy z ..piętra niżej. Zamykasz drzwi, schodzisz klatką piętro niżej i wszystko działa. Sterowanie w podczerwieni potrafi się wykrzaczać już po spotkaniu słupa stropowego a w terenie to już żal gadać
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów