Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Wątek: RAW a ostrosc

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Witam wszystkich to moja pierwsza wypowiedz na tym forum. Rozmawiacie o tym czy beda lepsze czy nie a było też pytanie czy można je wywołać wszystkie na raz! TADEK robi np 500 fotek i co dalej z nimi jak są w RAW...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

hmmm mnie sie wydawalo ze wlasnie 18-125 jest ostry - na to chce zmienic kita .. to co ja mam kupic szklo wartosci aparatu zeby sie nie bawic w wyostrzanie ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ten obiektyw (wiem bo mialem dwa ) jest taki ze mu nawet RAW wiele nie da.
    RAW obiektywowi absolutnie nic nie pomoze. Natomiast jest roznica miedzy RAW i JPG PRZY TYM SAMYM OBIEKTYWIE.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    hmmm mnie sie wydawalo ze wlasnie 18-125 jest ostry - na to chce zmienic kita ..
    Jakos tam w miare ostry jest...

Cytat Zamieszczone przez ripek
    to co ja mam kupic szklo wartosci aparatu zeby sie nie bawic w wyostrzanie ?
    Ale by bylo pieknie jak by to tylko zalezalo od ilosci gotowki wylozonej na lade
    ...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

hehe ano wiem - przy załozeniu ze fotograf jest "ostry"
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    RAW obiektywowi absolutnie nic nie pomoze. Natomiast jest roznica miedzy RAW i JPG PRZY TYM SAMYM OBIEKTYWIE.
    Roznica jest TAK MALA ze jej praktycznie nie widac... Zwlaszcza na mydlastej taniej sigmie... Jak masz detal... ta... raczej jak nie masz detali bo sa zblurowane przez szklo to sie ostro bardziej od rawa nie zrobi bo nie ma co...
    ...

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Idąc twoim tokiem myślenia - robimy nieostre zdjęcia - przełączamy na RAW i cud na Wisłą ? Hahaha
    RAW ma przewage nad JPGiem PRZY TYM SAMYM OBIEKTYWIE i oczywiscie nie poprawi zdjecia nieostrego, ale JPG POGORSZY OSTRE.

Uff! na nastepny post juz nie odpowiem. Bardziej lopatologicznie nie potrafie

Miasto
    USA

Domyślnie

Zalezy jaki jpg. Do pewnych wartosci kompresji nie ma znaczenia czy to jpg czy raw czy bmp.

Po pierwsze raw zeby wogole cos zobaczyc jest wycinany z 12 do 8bit jakims tam algorytmem. Po drugie w aparacie na poczatku produkcji jotpega tez jest raw. Jesli robisz tymi samymi metodami co aparat to samo sie ostrzejsze nie zrobi. A jesli dajacymi ogolnie ostrzejsze wyniki niz to co aplikuje aparat produkujac jpg to nie zalezy to od tego ze byl raw a od tego ze sa dobrane inne parametry (w aparacie tez jest szarpnes i kontrast ktore mozna podkrecic). Ale to juz inna para kaloszy a nie cud rawa. Tak to i wyostrzyc mozna jotpega USM w PS i wciskac ze raw nedznie zrobiony jest mydlasty.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Pstryknij kant budynku, tak aby jedna sciana byla nasloneczniona, a druga zaciemniona. Pstryknij raz w JPG najwyzszej jakosci i raz w RAWie. Zgraj na kompa. Porownaj kant budynku na obu fotkach. END.
    Nie da się porównać Raw i JPG z aparatu, bo obraz w Raw nie istnieje, nie możemy go zobaczyć, do momentu aż siatka bayera nie zostanie przekonwertowana na mapę bitową która przedstawia obraz.
    Już na tym etapie mamy duże możliwości wyostrzenia zdjęcia, dodatkowo możemy użyć różnych wywoływarek raw ( RaShooter, AdobeRaw, C1Pro, itp. ) każdy z tych programów ma własne algorytmy przetwarzania obrazu do postaci zjadliwej dla naszego oka, oraz parametry domyślne np. wyostrzanie.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Po drugie w aparacie na poczatku produkcji jotpega tez jest raw. Jesli robisz tymi samymi metodami co aparat to samo sie ostrzejsze nie zrobi.
    Algorytmy w aplikacjach sa lepsze niz w puszce (predkosc). Poza tym mozna wybrac znacznie mniejszy stopien kompresji.

A ostrzejsze sie nigdy nie zrobi. Co najwyzej sie nie pogorszy.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów