Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: RAW a ostrosc

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie RAW a ostrosc

mam 350 d i nie jestem zadowolony ze zdjec w .jpg wczesniej mialem 300d , sa po prostu nie ostre - nie mozna tego porownac do zdjec z analoga.
    i tu rodzi ie pytanie czy raw'y beda ostrzejsze? jezeli tak to czym to obrabiac (wywoływać), chodzi mi tez o to ze bywa ze pstrykam z reportazu 500 fotek i nie mam za bardzo ochote siedziec nad kazdym zdjeciem
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rawy nie będą ostrzejsze. Zapodaj jakiś przykład, to zdiagnozujemy..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Rawy nie będą ostrzejsze. Zapodaj jakiś przykład, to zdiagnozujemy..
    W pliku JPG nastepuje szczegolnie duza utrata informacji w miejscach bogatych w kontrasty, dlatego wygladaja one na mniej ostre niz RAWy. Nie ma to nic wspolnego z AF, tylko ze skomplikowana procedura kompresji (oryginal->YCrCb->DCT->kompresja->JPG).
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 25-08-2005 o 19:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    W pliku JPG nastepuje szczegolnie duza utrata informacji w miejscach bogatych w kontrasty, dlatego wygladaja one na mniej ostre niz RAWy. Nie ma to nic wspolnego z AF, tylko ze skomplikowana procedura kompresji (oryginal->YCrCb->DCT->kompresja->JPG).
    Ale to nie ma nic wspólnego z nieostrymi zdjęciami, każdy wie, że RAW jest RAW a JPG to kompresja i nie musisz mnie uświadamiać. Problem nieostrych zdjęc moim zdaniem tkwi w obiektywie 18-125 (sigma, tamron?) który już z założenia nie może być ostry... (rozpiętość ogniskowych i niska cena obiektywu nie gwarantują nic dobrego).

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Ale to nie ma nic wspólnego z nieostrymi zdjęciami, każdy wie, że RAW jest RAW a JPG to kompresja i nie musisz mnie uświadamiać.
    Napisales "Rawy nie będą ostrzejsze.". Wlasnie z powodu tego zdania cie uswiadamialem. Poniewaz: beda. Szczegolnie te bogate w kontrasty. Jak zrobisz dokladnie to samo foto, tym samym obiektywem, z tym samym co do srednicy atomu AFem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Napisales "Rawy nie będą ostrzejsze.". Wlasnie z powodu tego zdania cie uswiadamialem. Poniewaz: beda. Szczegolnie te bogate w kontrasty. Jak zrobisz dokladnie to samo foto, tym samym obiektywem, z tym samym co do srednicy atomu AFem.
    Idąc twoim tokiem myślenia - robimy nieostre zdjęcia - przełączamy na RAW i cud na Wisłą ? Hahaha

Coś już napisał Awatar Slaw
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    mam 350 d i nie jestem zadowolony ze zdjec w .jpg wczesniej mialem 300d , sa po prostu nie ostre
    Czy 18-125 to jedyny obiektyw którym robisz ? Podpinałeś cosik innego ?

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

też myślę iż raw nic nie da - przynajmniej nie tyle żeby stwierdzić ze jest ostrzej
    5d + L plecak

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    też myślę iż raw nic nie da - przynajmniej nie tyle żeby stwierdzić ze jest ostrzej
    Wykonaj prosty test, potrzebne beda:

- slonce,
    - budynek,
    - aparat,
    - fotograf.

Pstryknij kant budynku, tak aby jedna sciana byla nasloneczniona, a druga zaciemniona. Pstryknij raz w JPG najwyzszej jakosci i raz w RAWie. Zgraj na kompa. Porownaj kant budynku na obu fotkach. END.

Domyślnie

Pstryknij kant budynku, tak aby jedna sciana byla nasloneczniona, a druga zaciemniona. Pstryknij raz w JPG najwyzszej jakosci i raz w RAWie. Zgraj na kompa. Porownaj kant budynku na obu fotkach. END.
    Nie da się porównać Raw i JPG z aparatu, bo obraz w Raw nie istnieje, nie możemy go zobaczyć, do momentu aż siatka bayera nie zostanie przekonwertowana na mapę bitową która przedstawia obraz.
    Już na tym etapie mamy duże możliwości wyostrzenia zdjęcia, dodatkowo możemy użyć różnych wywoływarek raw ( RaShooter, AdobeRaw, C1Pro, itp. ) każdy z tych programów ma własne algorytmy przetwarzania obrazu do postaci zjadliwej dla naszego oka, oraz parametry domyślne np. wyostrzanie.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów