Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
dziwnie to wygląda mimo że robiłem 24-105L ale mam ustawione w aparacie AdobeRGB i jak daję w neta fotki to tak blakną i tracą na kontraście, wiec ktoś jak temu zaradzić
Ja nie wiem, sam mam wszędzie ustawione sRGB. Było coś o tym na forum, ale nie czytałem zbyt wnikliwie, np.:
Zarządzanie barwą
Profil kolorystyczny

Odnośnie fotek - Troyan, pozwól, że tak trochę kąśliwie i pod żebro, żebyś odzyskał świadomość, że jesteś już w ukochanym kraju, wśród swoich...
Musiało nieźle kołysać na promie, skoro tyle kadrów masz skośnych - (#04) szczególnie do architektury rzadko mi się widzi kadr skośny, (#07) skos wprowadza dynamikę i pewien "niepokój", co stoi w sprzeczności z (wyciszoną) treścią zdjęcia.
#08 - mnie się ten detal bardzo podoba, ale ta L-ka aż tak nie winietuje na cropie!, tzn. bez winiety byłoby lepiej. Przy tak minimalistycznym zdjęciu im mniej dodatkowych środków wyrazu tym lepiej, MSZ.
#09 - flaga jak flaga, nie wzbudza we mnie uczuć patriotycznych, w Chorwatach z pewnością. Foto bardzo fajne, choć też nie wiem czy ta winietka jest niezbędna?

PS: Kiedy zstąpicie na stały ląd?