Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: [Troyan] Cro 2009

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie [Troyan] Cro 2009

Mając świadomość okresu wakacyjnego i obrodzenia podobnymi tematami na tym odforum chciałbym Wam pokazać moje kadry z Chorwacji. W miarę obrabiania kolejnych zdjęć pozwolę sobie tu wrzucać kolejne, moim zdaniem, co lepsiejsze foty. Proszę o koństruktywną krytykę bo w przyszłym rou chciałbym wyjechać na stricte fotograficzną wyprawę więc wszelkie sugestie będą bardzo mile widziane

01.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 2x "albo"

Niebo mieliście ładne ...albo polar dobry!
    Z uwag to (ja) wolałbym mieć tą największą mewę wyżej w kadrze i raczej po lewej, zgodnie z kierunkiem lotu ...albo czekać na inną, aż przyfrunie bliżej i "się ustawi" Pewnie dół był mało porywający?
    No to czekam na kolejne fotki.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

Niebo było faktycznie ładne, dodałem trochę sturacji no i pewnie polar też pomógł więcej nizby wskazywała na to jego cena

Z mewami w stadzie to trzeba mieć refleks większy chyba niż z walczącymi kogutami, pierony tak zaiwaniały po tym niebie za promem i rzucanymi okruszkami że ich kompozycja wychodziła bardzo losowo

02.

03.

Coś już napisał Awatar Hamtaro
    Miasto
    Szczecin|Poznań

Domyślnie

wszystko fajnie, ale gdzie ta chorwacja?;p
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hamtaro, to rozgrzewka!, nie widzisz, że dopiero nadlatują?

#2 fajna mewa, tylko ostrość wydaje się średnia - mocno docinałeś kadr?
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 21-07-2009 o 13:16
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Hamtaro, to rozgrzewka!, nie widzisz, że dopiero nadlatują?

#2 fajna mewa, tylko ostrość wydaje się średnia - mocno kadr?
    Własnie nie, dziwnie to wygląda mimo że robiłem 24-105L ale mam ustawione w aparacie AdobeRGB i jak daję w neta fotki to tak blakną i tracą na kontraście, wiec ktoś jak temu zaradzić ? A mewy latały koło Korczuli, widok z promu na którym płynąłem:

04.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    dziwnie to wygląda mimo że robiłem 24-105L ale mam ustawione w aparacie AdobeRGB i jak daję w neta fotki to tak blakną i tracą na kontraście, wiec ktoś jak temu zaradzić
    Ja nie wiem, sam mam wszędzie ustawione sRGB. Było coś o tym na forum, ale nie czytałem zbyt wnikliwie, np.:
    Zarządzanie barwą
    Profil kolorystyczny

Odnośnie fotek - Troyan, pozwól, że tak trochę kąśliwie i pod żebro, żebyś odzyskał świadomość, że jesteś już w ukochanym kraju, wśród swoich...
    Musiało nieźle kołysać na promie, skoro tyle kadrów masz skośnych - (#04) szczególnie do architektury rzadko mi się widzi kadr skośny, (#07) skos wprowadza dynamikę i pewien "niepokój", co stoi w sprzeczności z (wyciszoną) treścią zdjęcia.
    #08 - mnie się ten detal bardzo podoba, ale ta L-ka aż tak nie winietuje na cropie!, tzn. bez winiety byłoby lepiej. Przy tak minimalistycznym zdjęciu im mniej dodatkowych środków wyrazu tym lepiej, MSZ.
    #09 - flaga jak flaga, nie wzbudza we mnie uczuć patriotycznych, w Chorwatach z pewnością. Foto bardzo fajne, choć też nie wiem czy ta winietka jest niezbędna?

PS: Kiedy zstąpicie na stały ląd?
    marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Ja nie wiem, sam mam wszędzie ustawione sRGB. Było coś o tym na forum, ale nie czytałem zbyt wnikliwie, np.:
    Zarządzanie barwą
    Profil kolorystyczny
    O, własnie, musze sobie to poczytać. Zarządzanie barwą nimy mam z głowy. Zdjęcia na papierze są zgodne z tym co jest na monitorze. Problem pojawia się jak ładuję foty na www.fotothing.com Może to wina tego portalu ?

Odnośnie fotek - Troyan, pozwól, że tak trochę kąśliwie i pod żebro, żebyś odzyskał świadomość, że jesteś już w ukochanym kraju, wśród swoich...
    Pffff...mentalnie jeszcze jestem na urlopie

Musiało nieźle kołysać na promie, skoro tyle kadrów masz skośnych - (#04) szczególnie do architektury rzadko mi się widzi kadr skośny, (#07) skos wprowadza dynamikę i pewien "niepokój", co stoi w sprzeczności z (wyciszoną) treścią zdjęcia.
    Mam tego swiadomość, jestem w takim czasie zabawy fotografią, że narazie skupiam się na formie. Bardziej przy naciskaniu spustu migawki zastanawiam sie czy kompozycja będzie zrównoważona pod względem równowagi elementów na zdjęciu. Mam nadzieję że mi to przejdzie

#08 - mnie się ten detal bardzo podoba, ale ta L-ka aż tak nie winietuje na cropie!, tzn. bez winiety byłoby lepiej. Przy tak minimalistycznym zdjęciu im mniej dodatkowych środków wyrazu tym lepiej, MSZ.
    Też fakt, ale w Lightroomie tą winietę się tak łatwo dodaje Ale to też mi powoli pzrechodzi

#09 - flaga jak flaga, nie wzbudza we mnie uczuć patriotycznych, w Chorwatach z pewnością. Foto bardzo fajne, choć też nie wiem czy ta winietka jest niezbędna?
    Te ostatnie 3 zdjęcia są z serii Trzy kolory: czerwony, biały i niebieski. Docelowo będą wywołane w kompozycji dziewięciu zdjęć 3x3 w kwadracie, reszta fotek jest tutaj:

http://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24764

PS: Kiedy zstąpicie na stały ląd?
    Spodobały mi sie te promy ale najlepsze kadry wyeksploatowałem tutaj i na swoim blogu. Kolejne to już będą lądowe Dzięki za wizytę.

Domyślnie

A na promie to wygląda tak (mniej więcej):

05.

a z lądu tak:

06.

Ostatnio edytowane przez Troyan ; 21-07-2009 o 17:54

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni