Dla mnie ptak 02. ma trochę za mało miejsca. 05,08,09 są całkiem, całkiem.
Dla mnie ptak 02. ma trochę za mało miejsca. 05,08,09 są całkiem, całkiem.
Ja nie wiem, sam mam wszędzie ustawione sRGB. Było coś o tym na forum, ale nie czytałem zbyt wnikliwie, np.:
Zarządzanie barwą
Profil kolorystyczny
Odnośnie fotek - Troyan, pozwól, że tak trochę kąśliwie i pod żebro, żebyś odzyskał świadomość, że jesteś już w ukochanym kraju, wśród swoich...
Musiało nieźle kołysać na promie, skoro tyle kadrów masz skośnych - (#04) szczególnie do architektury rzadko mi się widzi kadr skośny, (#07) skos wprowadza dynamikę i pewien "niepokój", co stoi w sprzeczności z (wyciszoną) treścią zdjęcia.
#08 - mnie się ten detal bardzo podoba, ale ta L-ka aż tak nie winietuje na cropie!, tzn. bez winiety byłoby lepiej. Przy tak minimalistycznym zdjęciu im mniej dodatkowych środków wyrazu tym lepiej, MSZ.
#09 - flaga jak flaga, nie wzbudza we mnie uczuć patriotycznych, w Chorwatach z pewnością. Foto bardzo fajne, choć też nie wiem czy ta winietka jest niezbędna?
PS: Kiedy zstąpicie na stały ląd?
O, własnie, musze sobie to poczytać. Zarządzanie barwą nimy mam z głowy. Zdjęcia na papierze są zgodne z tym co jest na monitorze. Problem pojawia się jak ładuję foty na www.fotothing.com Może to wina tego portalu ?
Pffff...mentalnie jeszcze jestem na urlopieOdnośnie fotek - Troyan, pozwól, że tak trochę kąśliwie i pod żebro, żebyś odzyskał świadomość, że jesteś już w ukochanym kraju, wśród swoich...![]()
Mam tego swiadomość, jestem w takim czasie zabawy fotografią, że narazie skupiam się na formie. Bardziej przy naciskaniu spustu migawki zastanawiam sie czy kompozycja będzie zrównoważona pod względem równowagi elementów na zdjęciu. Mam nadzieję że mi to przejdzieMusiało nieźle kołysać na promie, skoro tyle kadrów masz skośnych - (#04) szczególnie do architektury rzadko mi się widzi kadr skośny, (#07) skos wprowadza dynamikę i pewien "niepokój", co stoi w sprzeczności z (wyciszoną) treścią zdjęcia.
Też fakt, ale w Lightroomie tą winietę się tak łatwo dodaje#08 - mnie się ten detal bardzo podoba, ale ta L-ka aż tak nie winietuje na cropie!, tzn. bez winiety byłoby lepiej. Przy tak minimalistycznym zdjęciu im mniej dodatkowych środków wyrazu tym lepiej, MSZ.
Ale to też mi powoli pzrechodzi
Te ostatnie 3 zdjęcia są z serii Trzy kolory: czerwony, biały i niebieski. Docelowo będą wywołane w kompozycji dziewięciu zdjęć 3x3 w kwadracie, reszta fotek jest tutaj:#09 - flaga jak flaga, nie wzbudza we mnie uczuć patriotycznych, w Chorwatach z pewnością. Foto bardzo fajne, choć też nie wiem czy ta winietka jest niezbędna?
http://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24764
Spodobały mi sie te promy ale najlepsze kadry wyeksploatowałem tutaj i na swoim blogu. Kolejne to już będą lądowePS: Kiedy zstąpicie na stały ląd?Dzięki za wizytę.
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Troyan czy jak byłeś "w" to tam było zimno? 10 i 11 dla mnie wyglądają jakby były robione zimą. Może to kwestia obróbki bw. To takie moje subiektywne odczucie.
Lubię "krzywe kadry", ale dwa zdjęcia z poprzedniej strony zbyt "strome" jak na mój gust
11. bardzo mi się podoba - surowe takie
Nie, było 30 stopni w cieniu na dodatek okres zaraz po deszczach i było niesamowicie parno. Ani razu nie widziałem dokładnej granicy między morzem a niebem, zawsze powietrze jakoś było takie rozmglone, moze dlatego na zdjęciach wygląda jakby było morźno. No i chyba dlatego ze musiałem odpocząć od słodkich widoczków robionych na potrzeby rodziny![]()
Założyłem sobie FOTOBLOGA
dlaczego 10 i 11 w bw wydaje mi sie ze cro jest taka ladna ze szkoda ze nie w kolorze wogole
10. ladny kadr ale z lewej strony chyba wkradlo sie slonce i jest przepalenie
11. ladnie
3,5, 8 i 9 na tak, przy czym 8 i 9 powinny stanowić uzupełnienie całości po uprzednio pokazanym szerszym planie.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
10 i 11 najlepsze dla mnie na wcześniejszych nie wiem w którą stronę głowę przekrzywiać![]()