Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Canon 17-55 2,8 IS USM zamiast dwóch stałek...?

Początki nałogu Awatar Modzel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To i ja sie wypowiem na temat 17-55. Mam go od stycznia i owszem, jest fajny ale jakos nie widze powodu zeby sie nad nim rozplywac jak niektorzy. Zanim go kupilem slyszalem (czytalem) sporo narzekan, ze obudowa nie jest szczelna. Przez te pol roku jakos nie mam tam smieci a uzywalem go w bardzo roznych warunkach. Nie zaliczam sie do onanistow sprzetowych, nie czyszcze kazdego pylka, nie zawijam sprzetu w szmatki, gąbki itd. ale tez nim nie rzucam. Generalnie nie mam sie do czego przyczepic ani od strony mechanicznej ani od strony generowanego obrazka. Zdjecia sa ladne, ostre itd, ALE szklo nie rzucilo mnie na kolana. Teraz pewnie podpadne, ale jak sobie porownuje zdjecia z 17-55 i z mojego 28-75 tamrona, ktory byl prawie 3x tanszy to.. bardziej mi sie podobaja z tamrona Jasne, ze tamron nie ma stabilizacji ani nie jest canonem i zaczyna sie od 28 a ni 17mm, ale jesli nie widac roznicy, to po co przeplacac? I to ejst jeden z powodow dlaczego wlasnie sprzedaje 17-55
    "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
    0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Poprę tylko przedmówców, 17-55 optycznie jest jednym z najlepszych zoomów, jeśli nie najlepszym
    No aż tak to bym się nie ośmielił stwierdzić, jest conajmniej kilka lepszych zoomów .
    Niestety zoom jest zawsze kompromisem pomiędzy praktycznością a jakością. Zawsze najlepsze będa stałki i to pod każdym względem - ostrość, światło itd.
    Ja też na wycieczki zabierałem 24-105, bo mi się nie chciało dźwigać, ale od pewnego czasu wolę nosić w plecaku dodatkowo 50/1.4 i 85/1.8 bo wiem, że są ujęcia o których z zoomem mógłbym tylko pomarzyć.
    Podobnie jak kolegę powyżej mnie 17-55 niczym szczególnym nie zachwycił, to po prostu dobre szkło i nic poza tym.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Modzel Zobacz posta
    ale jesli nie widac roznicy, to po co przeplacac?
    Miałem tamrona 17-50 i 28-75 i jedyny powód wymiany na 17-55 to szybki i pewny AF.

A co do jakości Tamrony vs Canon to też mam podobne odczucia - ale potrzebowałem AF, żeby mi trafiał tam gdzie chcę i robił to szybko.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu Awatar Modzel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co do AF to fakt- ten w 17-55 jest o niebo szybszy. Trzeba tylko zadac sobie pytanie- czy potrzebujemy go az tak, zeby wydawac na niego 3x wiecej kasy
    "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
    0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów