Całkowicie nie rozumiem. Oprócz tego, że rzeczywiście do najjaściejszych ten zoom nie należy ja nie widze u niego więcej wad. A jeżeli jest do FF, to na cropie nie da rady??? Ja go z 350D rok używałem, później prawie 2 lata z 30D a teraz z 5DMkII i za nic go nie wymienię.
Taaaa, super propozycja, myślę o T17-50. Ja ten obiektyw zamieniłem na 17-40/4L. Używałem go kilka tygodni z 350D i FF na krótkim końcu psuje cały jego urok, a ostry jest niesamowicie. A miałem naprawdę dobry egzemplarz od Cichego. Dodatkowo wolny i głośny AF. Jeżeli ktoś lubi ostrzyć na 50mm i zjeżdżać do 17, to OK. Wspomniana eLka bije go pod każdym względem pomijając światło. Ludzisna narzekają na jej ostrość a mój egzemplarz nie odstaje od tamrona i kilka osób z tego forum to potwierdziło.
Osobiście polecam 350D/30D + 17-40/4L + 50/1.8. Później będziesz w miarę możliwości powoli dokupował sprzęt.
Po przesiadce z 350D na 30D nie zauważyłem przepaści co do AF - ten sam co w 400D. Tyle samo miałem nietrafionych ujęć. Na pewno AF nie byłby podstawą do zamiany 350D na 400D. A wogóle co to znaczy ostre prze GO?? Albo ostre albo nie. A szczerze gratuluję ostrzenia ręcznego z wizjerem xxxD - mały, ciemny itd. Nie dziwię się, że wychodzi poza GO.