Ja sobie zestaw 350D + 17-40/4 bardzo chwalę.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja mam 350d + Sigme 18-200. Po 2,5 roku użytkowania, na prawde męczy wizjer i LCD. Z reszta czyszczenia matrycy brak. Mimo tych wad, da się robić zdjęcia. Chwalę sobie tę puchę, ale myślę, że czas na zmianę ;D. Za rok planuje 50d zakupić i nowe szkła![]()
...nie kupuj 400d absolutnie; wg mnie to niewypal; ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt; dostaniesz wieksza matryce na tej samej powierzhcni czyli mniejsze pixele -wiadomo co za tym idzie; bez ekranu 2cale czy tam 2,5 obejdziesz sie spokojnie i bez czyszczenia matrycy zwlaszcza ze chcesz miec 17-40 L i tylko to szklo- gdzies jest napisane inaczej?- 350d to leciwy aczkolwiek bardzo udany korpus, w mojej opini niedoceniony, sam mialem i pozbylem sie z koniecznosci; ten mono ekran w 350d jak ktos napisal bywa bardzo przydatny naprawde; szkoda ze nie ma kontynuacji w innych modelach; podobno 450d sprawuje sie ok ale 400d to porazka jak dla mnie; najlepiej kup 20d i bedzie cacy.a 17-40 darowalbym sobie; tamron 17-35 ewentualnie 17-50, moze sigma 15-30 jesli ma byc do krajobrazu...
wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac przed rozlozeniem twojego postu na elementy ktore IMHO sie zupelnie kupy nie trzymaja:
czy mozesz podac jakies konkrety?? co dokladnie sprawia ze to niewypal - poza oczywiscie twoja blizej nie sprecyzowana opinia
widac wiec malo slyszales.. za to duzo piszesz :-P
af jest z 30d - zamiast 7 masz 9 punktów (wiec jak widzisz nie tylko uklad sie zmienil), z czego srodkowy jest krzyzowy.. z jasnymi szklami jest duza roznica na + ..
podobno?? tzn. czytales czy uzywales?? i przy okazji - troche sie to kloci z tym co napisales o szumach przy 10mpix w 400d vs 8mpix w 350d.. przeciez 450d ma 12mpix wiec o co Ci chodzi ??
ps. 500d to juz sie lepiej nie tykac - ten szum na iso 100 przy 15mpix - kaszana ;-)
a gdzie jest napisane ze nigdy nie kupi innego szkla ??
no tak - do krajobrazu 2,8 jest nieocenione ;-) .. mialem juz pare tamronow i pomijajac ze sa dobre optycznie, to mechanicznie leza i kwicza..
ze jest wrazliwy na linie poziome i pionowe.. zwykle punkty (nie krzyzowe) sa wrazliwe tylko na linie poziome :-)
i jeszcze jedno - punkt krzyzowy czesto dziala jako punkt precyzyjny z jasnymi szklami (najczesciej f2.8 i jasniejszymi) - z obiektywami o gorszym swietle pracuje czesto rozpoznajac tylko linie poziome :-)
Dlatego Kubak napisał..
..i miał rację, bo dla przykładu w takim 450D mamy aż 6 punktów czułych na linie poziome, tylko dwa na pionowe i jeden krzyżowy (pewnie podobnie jest w 400D)
Teraz pytanie za pół punktu: Które punkty na które linie są czułe?:-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.