Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: System AF

Miasto
    Dublin

Domyślnie System AF

Z jakiego punktu AF najczesciej korzystacie? Zawsze centralny, a pozniej przekadrowanie- czy czasem z tych skrajnych tez? Wyczytalem gdzies, ze te skrajne sa ponoc mniej skuteczne, wiec moze Wasze podpowiedzi mi pomoga w rozwiazaniu problemu.
    Niedawno nabylem 85/1.8 i sporo zdjec okazalo sie nietrafionych, zwlaszcza przy dynamiczniejszych ujeciach. Mala GO ma zarowno swoje zalety, jak i wady

Domyślnie

To zależnie od aparatu... odkąd mam 40d rzadko używam centralnego, bo przekonałem się, że mogę polegać w zupełności na bocznych sensorach...
    Wcześniej centralny + przekadrowanie... chociaż nadal czasem zdarza mi się tej techniki używać... ale to nie ze względu na technikalia, tylko z wygodnictwa i czasem tak po prostu jest lepiej...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

prawie zawsze używam centralnego z przekadrowaniem
    pewnie i przynajmniej nie zastanawiam się który jest teraz aktywny bo zawsze używam tego samego

ale są takie przypadki gdzie centralny jest zupełnie nieprzydatny

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Obiekty poruszające się - zawsze centralny, obiekty nieruchome różnie. Przy 400D inaczej się nie da
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja korzystam z wszystkich. Pracujac z mala GO przy przekadrowywaniu zmienisz polozenie go czyli cos wanego moze sie nie zmiescic jesli jestes np na 1.8 na oku.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

zależnie od warunków, najczęściej jednak boczne, bo przy płytkiej GO centralny i przekadrowanie się nie sprawdza. zdarza mi się również manualnie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał Awatar Papier
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moja 85mm 1.8 tez czesto nie trafia z AF (np kilka zdjec w pomieszczeniu: przyslona 2,2 1/60 sek). Oczywiscie wycelowane srodkowym na nieruchome obiekty. Nie wiem czy to taka przypadlosc obiektywu? czy moze lewa wersja mi (nam?) sie trafila. Z bliska jest o wiele lepiej, chociaz czesto ostrosc lapana na oku laduje na wlosach :/ Front focus? cos czuje ze sie to skonczy kalibracja w serwisie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam zwykle tylko centralnego - kwestia przyzwyczajenia i nie muszę się zastanawiać który punkt AF ustawi ostrość.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A to są jeszcze jakieś inne? centralny.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

do niedawna uzywalem centralnego.. od kiedy zmienilem aparat - wybieram ten na ktorym najwygodniej mi sie w danej chwili ustawia ostrosc.. w przekadrowywanie sie juz nie bawie, zwlaszcze przy malej GO :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów