Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Tamron 28-75 f/2.8- czy felerna sztuka?

WojtekG
    Guest

Domyślnie Tamron 28-75 f/2.8- czy felerna sztuka?

Witam,
    Wczoraj zakupiłem popularny nowy obiektyw Tamron 28-75 f/2.8 do canona 350. Mam kilka pytań:
    1) Jak przeprowadzić test aby sprawdzić czy wszystko optycznie z obiektywem jest OK tzn na jakich przesłonach czy tylko na manualu.
    2) Zauważyłem, że trochę ciężko chodzi pierścien od zooma. Szczególnie jest to odczuwalne gdy obiektyw skieruje się w stronę ziemi i do góry. Czy jest to normalne i z czasem ustąpi czy jest to jakaś fabryczna wada. Chciałbym się upewnić, że nie trafiła mi się żadna felerna sztuka.

Z góry dziękuje za informację szczególnie zależy mi na opiniach użytkowników tego obiektywu.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

1. Robisz zdjęcia i patrzysz czy Ci się podobają. Jeżeli tak, to obiektyw jest OK . A tak szczerze, to porób trochę zdjęć, zobacz czy są ostre i tyle.
    2. To normalne - działa siła grawitacji. Jak skierujesz obiektyw w dół, to wtedy ciężko jest skrócić ogniskową, ale łatwo ją wydłużyć. Jak skierujesz obiektyw do góry, to jest odwrotnie.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Coś już napisał Awatar asq

Domyślnie

co do testu - aparat na statyw, prostopadle do jakiejś powierzchni o dużej liczby szczegółów (np. półka z książkami, tablica informacji o zagrożeniach), centralny punkt na jakiejś kontrastowej linii (np. grzbiet książki, tekst), zoom na 75, ustawiasz ostrość i ekspozycję i blokujesz (gwiazdka i możesz dać obiektyw na MF), aparat na Av, iso na 100, przesłona na f/2.8, wężyk w łapę i jedziesz do f/11.

u mnie jeszcze trzeba było przeganiać koty sprzed obiektywu w czasie testu

co do pierścienia - nowe obiektywy tak mają. potem jak się dotrze, to sam się będzie suwał, jak go w dół skierujesz

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

powiedz mi od kogo go kupiles a powiem Ci jakiej jest jakosci powazniej to testy tak jak wspominal ASQ a ja od siebie dodam jeszcze jedne link, wiem ze juz byl ale go przypominam tylko :

http://md.co.za/d70/chart.html

tam jest krok po kroku jak te testy robic, ja bym jednak z nimi uwazal wielu zadowolonych uzytkownikow swoich aparatow po tych testach zamnykalo sie w swoich samotniach, szybko siwialo i oddawalo sie niekonczacym sie testom
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie. Proponuje podpiąć obiektyw i zrobić parę portretów w dobrym świetle na 2,8. Jak będziesz zadowolony to ok, jak nie to sprzedaj i kup EF 85 f1,8

WojtekG
    Guest

Domyślnie

Dzięki za informację. Faktycznie przy skierowaniu obiektywu w dół pierścień lekko chodzi przy wydłużaniu ogniskowej natomiast po skierowaniu go w górę jest odwrotnie. Czy zatem mogę rozumieć, że ten model Tamrona tak ma? Czy Wy też tak mieliście i z czasem pierścień się wyrobil?
    Co do testu to niestety nie mam statywu, będe musiał przetestować dokladniej z ręki. Wczoraj byłem na spacerze i zrobiłem kilka fotek w zasadzie portretów - niektóre są ostre inne nie ale podejrzewam, że troche mogłem ustaić zbyt długi czas naświetlania.?
    Czy orientujecie się czy gdzieś w Warszawie jest ktoś kto mógłby sprawdzić mój obiektyw czy wszystko z nim jest ok? Bo już sam nie wiem czy jeśli uda mi się złapać ostrość przy przesłonie 2.8 tzn. że wszystko jest ok czy powinienem testować większy zakres? Z góry dziękuje za cierpliwość i odpowiedzi?

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtekG
    Dzięki za informację. Faktycznie przy skierowaniu obiektywu w dół pierścień lekko chodzi przy wydłużaniu ogniskowej natomiast po skierowaniu go w górę jest odwrotnie. Czy zatem mogę rozumieć, że ten model Tamrona tak ma? Czy Wy też tak mieliście i z czasem pierścień się wyrobil?
    Co do testu to niestety nie mam statywu, będe musiał przetestować dokladniej z ręki. Wczoraj byłem na spacerze i zrobiłem kilka fotek w zasadzie portretów - niektóre są ostre inne nie ale podejrzewam, że troche mogłem ustaić zbyt długi czas naświetlania.?
    Czy orientujecie się czy gdzieś w Warszawie jest ktoś kto mógłby sprawdzić mój obiektyw czy wszystko z nim jest ok? Bo już sam nie wiem czy jeśli uda mi się złapać ostrość przy przesłonie 2.8 tzn. że wszystko jest ok czy powinienem testować większy zakres? Z góry dziękuje za cierpliwość i odpowiedzi?

heh nie tylko ten obiektyw tak ma, malo tego kazdy obiektyw z zoomem tak ma kwestia wyuzywania pierscienia, sadze ze jesli z kims pogadasz z Warszawy to nie bedzie problemu, tutaj sa bardzo ugodowi ludzie, co do portretow, a jakich czasow uzywales ? jest taka zasada (ktora forumowicze bezprzykladnie lamia, ale tylko Ci co maja rece chirurga )ze zeby dostac nieporuszone zdjecie musisz uzywac czasow ktore sa odwrotnoscia Twojej ogniskowej, czyli przy 28mm nieporuszone zdjecie masz przy 1/30s a przy 75 mm nieporuszone jest przy 1/80 s w praktyce zalezy to jednak od reki fotografa i stopnia uzaleznienia alkoholowego
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

WojtekG
    Guest

Domyślnie

faktycznie nie zawsze do tej zasady się stosowałem, w takim razie jak wróce to jeszcze raz będe testował. Szczerze powiedziawszy używałem różnych czasów myślałem, że przy 1/50 nie ma szans żeby zdjęcie było poruszone ale zastosuje tą technikę i dam znać.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

sprobuj tez serii, drugie albo trzecie musi wyjsc nieporuszone

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtekG
    ... myślałem, że przy 1/50 nie ma szans żeby zdjęcie było poruszone ale zastosuje tą technikę i dam znać.
    Jak wspomniał kolega Thorin wszyskto zależy od ogniskowej. Weź też pod uwagę, w aparacie z matrycą APS-C (czyli z cropem 1.6) żeby obliczyć ten bezpieczny czas naświetlania trzeba ogniskową pomnożyć przez 1.6.

Czyli na długim końcu ma być 1/75*1,6 = 1/120. Czyli "bezpieczny" czas na długim końcu to 1/125s. Co chyba nie jest dużym problemem, bo jeśli przysłonę ustawisz na 2,8, iso np na 400 to przy w miarę przyzwoitym świetle (pochmurny dzień np) czasy będzą Ci wychodzić duuużo krótsze.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów