Cytat Zamieszczone przez WojtekG
Dzięki za informację. Faktycznie przy skierowaniu obiektywu w dół pierścień lekko chodzi przy wydłużaniu ogniskowej natomiast po skierowaniu go w górę jest odwrotnie. Czy zatem mogę rozumieć, że ten model Tamrona tak ma? Czy Wy też tak mieliście i z czasem pierścień się wyrobil?
Co do testu to niestety nie mam statywu, będe musiał przetestować dokladniej z ręki. Wczoraj byłem na spacerze i zrobiłem kilka fotek w zasadzie portretów - niektóre są ostre inne nie ale podejrzewam, że troche mogłem ustaić zbyt długi czas naświetlania.?
Czy orientujecie się czy gdzieś w Warszawie jest ktoś kto mógłby sprawdzić mój obiektyw czy wszystko z nim jest ok? Bo już sam nie wiem czy jeśli uda mi się złapać ostrość przy przesłonie 2.8 tzn. że wszystko jest ok czy powinienem testować większy zakres? Z góry dziękuje za cierpliwość i odpowiedzi?

heh nie tylko ten obiektyw tak ma, malo tego kazdy obiektyw z zoomem tak ma kwestia wyuzywania pierscienia, sadze ze jesli z kims pogadasz z Warszawy to nie bedzie problemu, tutaj sa bardzo ugodowi ludzie, co do portretow, a jakich czasow uzywales ? jest taka zasada (ktora forumowicze bezprzykladnie lamia, ale tylko Ci co maja rece chirurga )ze zeby dostac nieporuszone zdjecie musisz uzywac czasow ktore sa odwrotnoscia Twojej ogniskowej, czyli przy 28mm nieporuszone zdjecie masz przy 1/30s a przy 75 mm nieporuszone jest przy 1/80 s w praktyce zalezy to jednak od reki fotografa i stopnia uzaleznienia alkoholowego