Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Tamron 28-75 f/2.8- czy felerna sztuka?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GetOnDown Zobacz posta
    Ok, ale mi głównie chodzi o ten Autofokus,a ekspozycja nom faktycznie moze i byla zle nastawiona.
    Aptur: Zdjecia juz widać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    AHA JESZCZE JEDNO :
    Jak wyglada ta sprawa EXIFÓW widzianych przez EXIFreadera, gdzie blednie odczytywana jest dlugosc ogniskowej(FocalLenght) dla wartosci ponizej 75mm??
    Zmień program do odczytywania exifów. Powinno być wszystko ok. Gdy miałem ten obiektyw to zarówno opanda jak i soft canona poprawnie odczytywał ogniskową.
    Kwestia AF to inna sprawa. Na zdjęciacj które przedstawiłeś to tragedii nie widzę. Gdy jest mało światła to ten obiektyw niestetyy może się pomylić. Szczególnie na 28mm.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GetOnDown Zobacz posta
    Aha. Dodam rzecz najwazniejszą : Zdjecia były wykonywane w trybie Av czyli preselekcji przysłony. TO APARAT SAM DOBIERAŁ CZAS MIGAWKI!!
    Tym gorzej :-)
    Poczytaj jeszcze tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5891
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kliknąłęm pierwsze zdjęcie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8d8d82132.html

i dalej mi się nie chce. Co to w ogóle ma być ????? jakieś jaja ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Odnoszę wrażenie , iż to braki w warsztacie fotograficznym są przyczyną kłopotów , a obiektyw działa prawidłowo ( jak na swoje możliwości ).
    Przy takim ustawieniu bateryjek każdy pomiar AF się wyłoży ... ( warto poczytać o faktycznym rozmiarze czujnika AF w aparacie , było o tym na forum ).
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Po pierwsze ustaw inaczej bateryjki.
    Po drugie daj więcej światła.
    Po trzecie zmień parametry ekspozycji ( w trybie Av też się da ustawić jak ma być naświetlona fotka).

Po czwarte obiektyw jak najbardziej prawidłowo wybiera ostrość. A to że w trudnych warunkach się gubi jest jak najbardziej normalne.

GetOnDown
    Guest

Domyślnie

Sprawa juz nieaktualna poniewaz dołozyłem troche pieniedzy i wymieniłem tego tamka na Sigme 24-70mm o takiej samej jasności. Niemniej jednak dziekuje za pomoc dla takiego laika jak ja ;p

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I co , Sigma jest lepsza? Bo jeśli robiłeś takie same "testy" to chyba trudno by było to stwierdzić.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

GetOnDown
    Guest

Domyślnie

Nie, nie robiłem takich samych testów, lecz ogólnie na bank AF w sigmie 24-70mm EX DG Macro jest moim skromnym zdaniem nieporownywalnie lepszy niz w Tamku.
    Cichy moze to zabrzmi głupio ale mam jeszcze laikowe pytanie:
    Podczas testowania obu obiektywów na ścianie jednolitego koloru AF nie moze ustawic ostrosci na ścianie. Sytuacja wyglada o wiele lepiej w wypadku Sigmy , lecz o ustawieniu ostrosci jest mowa tylko wtedy jezeli obiektyw ''widzi'' jakas strukture tej sciany czyli jakies dziurki czy slady przy gipsowaniu, czyli jednym słowem przy duzym zakresie ogniskowej(rzędu 70mm).
    Przy małym zakresie rzędu 24-30mm aparat(lub IMHO obiektyw) nie jest w stanie ustawic ostrosci na jednolitą scianę która jest w miare dobrze oswietlona.
    Jak oni robili te testy obiektywów na www.optyczne.pl ??
    Mam na mysli test winietowania ktory jest robiony na czystej zazwyczaj scianie.
    Czy ustawiali ostrosc recznie?? Przy przejsciu na Manualfocus i ustawieniu recznej ostrosci jestem w stanie zrobic zdjecie natomiast AF ma problemy.

Mysle ze to normalne gdyz nie ma zadnego ''punktu'' o ktory moglby sie AF zaczepic i ustalic ostrosc i wiem ze to jest dosyc normalne lecz chcialbym sie tylko upewnic i ustalic jak robia te testy na optyczne.pl
    Z gory dzieki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam ze moj zestaw to Canon Eos 20d + sigma 24-70mm f.2.8 ex dg macro.
    Ostatnio edytowane przez GetOnDown ; 21-12-2008 o 20:34 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar zejleman
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

a co ma piernik do wiatraka?

a w tym przypadku

winietowanie do AF?

nie musi być ostro żeby było jaśniej czy ciemniej na brzegach

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów