-
Nie, nie robiłem takich samych testów, lecz ogólnie na bank AF w sigmie 24-70mm EX DG Macro jest moim skromnym zdaniem nieporownywalnie lepszy niz w Tamku.
Cichy moze to zabrzmi głupio ale mam jeszcze laikowe pytanie:
Podczas testowania obu obiektywów na ścianie jednolitego koloru AF nie moze ustawic ostrosci na ścianie. Sytuacja wyglada o wiele lepiej w wypadku Sigmy , lecz o ustawieniu ostrosci jest mowa tylko wtedy jezeli obiektyw ''widzi'' jakas strukture tej sciany czyli jakies dziurki czy slady przy gipsowaniu, czyli jednym słowem przy duzym zakresie ogniskowej(rzędu 70mm).
Przy małym zakresie rzędu 24-30mm aparat(lub IMHO obiektyw) nie jest w stanie ustawic ostrosci na jednolitą scianę która jest w miare dobrze oswietlona.
Jak oni robili te testy obiektywów na www.optyczne.pl ??
Mam na mysli test winietowania ktory jest robiony na czystej zazwyczaj scianie.
Czy ustawiali ostrosc recznie?? Przy przejsciu na Manualfocus i ustawieniu recznej ostrosci jestem w stanie zrobic zdjecie natomiast AF ma problemy.
Mysle ze to normalne gdyz nie ma zadnego ''punktu'' o ktory moglby sie AF zaczepic i ustalic ostrosc i wiem ze to jest dosyc normalne lecz chcialbym sie tylko upewnic i ustalic jak robia te testy na optyczne.pl
Z gory dzieki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam ze moj zestaw to Canon Eos 20d + sigma 24-70mm f.2.8 ex dg macro.
Ostatnio edytowane przez GetOnDown ; 21-12-2008 o 20:34
Powód: Automerged Doublepost
-
Coś już napisał
a co ma piernik do wiatraka?
a w tym przypadku
winietowanie do AF?
nie musi być ostro żeby było jaśniej czy ciemniej na brzegach
Uprawnienia umieszczania postów