Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 85 mm / 1,2 II pytanie o tylna soczewkę

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 85 mm / 1,2 II pytanie o tylna soczewkę

Witam
    Pytanie o 85-ke/ 1,2 II . Tylna soczewka jest w tym obiektywie przerazliwie "na wierzchu". Spotkalem sie z opinia ze to nie jest soczewka, lecz rodzaj szybki zabezpieczającej. Czy ktoz moze to zweryfikować. Byc moze ktos wie czy mozna taka "zajechana" soczewkę (zakladajac ze to soczeka) wymienic. Perspektywa zarysowania niewymienialnej soczewki w obiektywie za 9 tys jest dosc ... deprymująca - przyznacie

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Trzymam właśnie ten słoik, zaglądam i nie mam pojęcia, co niby miałaby chronić ta "szybka". Budowa jak w wielu innych szkłach. Moja wiedza ogranicza się do tego, że jest to soczewka, którą konkretny serwis w razie draki powinien wymienić . W pracy wieloma "zabawkami" Canona jet więcej deprymujących "klimatów" .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego co wiem (a to z organoleptycznych doswiadczen) to te tylne szkielko to szkielko i raczej ciezko zarysowac - odkrecasz dekielek, montujesz na bagnet i heja. Jesli jakims cudem masz ja "zajechana" to raczej serwis tylko pomoze

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

na 1000% nie jest to element zabezpieczajcy tylko najzwyklejsza soczewka. nawet nie wiem skad moga komus przychodzic takie pomysly do glowy
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    na 1000% nie jest to element zabezpieczajcy tylko najzwyklejsza soczewka. nawet nie wiem skad moga komus przychodzic takie pomysly do glowy
    no coz ludzie casami za duzo filmow science fiction ogladaja ) i potem jakies dziwne pomysly im do glowy przychodza
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Skąd to przypuszczenie? Otóż podobno w 300-tce jest wlasnie takie szklo zabezpieczajace tylną soczewicę. A zarysowac ją jest niebywale latwo, chociazby wlasnie przy wymianie obiektywów. Idealem byłoby posiadanie aparatu tylko do tego szkla... W kazdym moim innym obiektywie nawet nie mysle o tym, natomiast ta 85ka budzi moje przerażenie. Poprostu szkło jest na wierzchu.
    Zawsze tez słyszalem ze tylnych soczewic sie nie wymienia. Dziekuje wszystkim posiadaczom, którym sie chcialo wziąć tego WEKA de reki i sprawdzic. Dziekuje także teoretykom

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mars_lodz Zobacz posta
    Skąd to przypuszczenie? Otóż podobno w 300-tce jest wlasnie takie szklo tylną soczewicę. A zarysowac ją jest niebywale latwo, chociazby wlasnie przy wymianie . Idealem byłoby posiadanie aparatu tylko do tego szkla... W kazdym moim innym obiektywie nawet nie mysle o tym, natomiast ta 85ka budzi moje przerażenie. Poprostu szkło jest na wierzchu.
    Zawsze tez słyszalem ze tylnych soczewic sie nie wymienia. Dziekuje wszystkim posiadaczom, którym sie chcialo wziąć tego WEKA de reki i sprawdzic. Dziekuje także teoretykom
    Nie mam 300tki ale nie wydaje mi sie zeby taka soczewke miala bedac kompatybilna z telefonwerterami ( ostatni soczewka jest w glebi obudowy)
    Co do 85L mam juz 2 lata i odpukac soczewka sobie radzi bdb.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli chodzi o 300/4 L IS, to takie szkiełko zabezpieczające jest w układzie optycznym, ale oczywiście z przodu, bo tam ma co chronić

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ktoś wie, jak rozkręcić dupę w tym szkle ? Wygiąłem już ze 3 śrubokręty i nic

PS. jeśli ktoś ma 85L i pyta, czy szkło jest soczewką czy nie, to znaczy, że się w ogóle nie zna na optyce

PS. 2 a poza tym zawsze sobie można wygooglać:

Ostatnio edytowane przez Cichy ; 19-07-2009 o 13:55
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mars_lodz - pewnie, gdyby to nawet było tylko szkło chroniące soczewki, to i tak zakup + wymiana byłaby raczej konieczna na serwisie. Więc jakie to ma znaczenie? Trzeba niestety uważać i tyle. Ja mam zawsze stres podpinając to szkło na koncertach, aby nie uszkodzić wspomnianej soczewki.
    Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów