Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: wbudowana lampa i slub

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

w sumie w tym linku z allegro jest jakis dyfuzor... ale mozna to jakos przekombinowac by leciec na swietle odbitym.

Co do ustawien przy waleniu flashem w morde to sie nie wypowiadam bo nie wiem jak takie zdjecia sie robi.

Jednak MM-architekci ma racje jesli chodzi o czas... przy doswietlaniu lampa zawsze sie zarejstruje wiecej swiatla zastanego co wychodzi na plus - ale to przy doswietlaniu, a nie waleniu na wprost...

Ja generalnie widze to czarno i mimo wszystko staral bym sie nawet kartka czy reka ta lampe zaslaniac...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    ciekawe jak wyglada w praktyce? Brac to?

Dzieki za poprady, faktycznie sam nie chce otwerac tego wbudowanego szajsu ale moze sie okazac, ze nie bede mial wyjscia. Co prawda w tamtym roku robilem bez lampy na 1600 i wyszlo dobrze jak na ten sprzet. Dzis chcialbym uniknac odszumiania stad pytanie o lampe.

Jak z tym dyfuzem, robil ktos fotki z tym sprzetem?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Moze napisze troszke nie na temat ale moze warto wylozyc ok 300zl na lampe Metz 36 (na wersje bez dedykacji mniej - uzywka nawet za 100zl sie jakas znajdzie na allegro) - sam dzialalem na samym poczatku na takiej i byla napewno lepsza od tej wbudowanej. Wiadomo ze zdjecia za free a lampa kosztuje ale lampa przyda sie znowu kiedys wiec moze warto zainwestowac.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Bez przesady z tym ISO 1600. Jak ktoś umie obrabiać to i przy tej czułości osiągnie bardzo dobry efekt, zwłaszcza jak zdjęcia będą dobrze naświetlone.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Bez przesady z tym ISO 1600. Jak ktoś umie obrabiać to i przy tej czułości osiągnie bardzo dobry efekt, zwłaszcza jak zdjęcia będą dobrze naświetlone.
    Oczywiście, natomiast są kościoły, które nie pozwolą na dobre naświetlenie zdjęcia przy ISO800....

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

jest jeszcze jedno wyjście... jesli nie uda ci sie zdobyć zewnętrznej lampy... to... ustaw aparat na automatyke programowaną, otwórz lampe i zmniejsz jej moc na -2... uzyskasz normlane tło.. plus dopalenie na twarzy... jedyne co może to utrudnić to suknia Panny młodej... tu musisz sprawdzić..

mi dla przykłądu najlepiej przy lampie w ciemnicy współpracuje sie na 1/60 sek, - np. ustawienie automatyki programowalnej. czas wówczas zamrożony na 1.60 sek... miękkie tło i zamrożony ruch w kościele... (aczkolwiek to bardzije do statycznych scen - 1/60 sek)
    p.s. tylko że to sie dzieje z 580 EX II :/... choć już wówczas lampa podkresla troche szumów przy ISO 400
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 17-07-2009 o 13:48
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Mi chodzi głównie o to, że jak mam ciemno to wykorzystuje wszystko co mogę. Daję ISO 1600 i nawet czasem zmniejszam o 1/3 - 2/3 EV. Przecież głównie chodzi o to żeby zdjęcie nie było poruszone i AF trafił w punkt, reszta jest do poprawienia jeśli robi się w RAW.

Używałem kiedyś takiej nakładki na lampę wbudowaną i rzeczywiście efekt jest lepszy niż bez tego. Druga strona medalu jest tak, że traci się w ten sposób trochę światła z błysku.

No i warto też pamiętać żeby nie robić pomiaru światła na białą suknię, bo zdjęcia wyjdą za ciemne, ew. w tym wypadku podkręcić EV na +

Dodatkowo nawet warto stosować wysokie czułości, bo tło sceny będzie lepiej naświetlone i nie będzie takiego efektu, że np. para młoda jasna, a za nimi ciemność. Mowa tutaj o wykorzystaniu lampy z aparatu.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 17-07-2009 o 13:48

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Mi chodzi głównie o to, że jak mam ciemno to wykorzystuje wszystko co mogę. Daję ISO 1600 i nawet czasem zmniejszam o 1/3 - 2/3 EV. Przecież głównie chodzi o to żeby zdjęcie nie było poruszone i AF trafił w punkt, reszta jest do poprawienia jeśli robi się w RAW.

Używałem kiedyś takiej nakładki na lampę wbudowaną i rzeczywiście efekt jest lepszy niż bez tego. Druga strona medalu jest tak, że traci się w ten sposób trochę światła z błysku.

No i warto też pamiętać żeby nie robić pomiaru światła na białą suknię, bo zdjęcia wyjdą za ciemne, ew. w tym wypadku podkręcić EV na +
    no troszke sie mylisz... jeśli przepalisz fote to detali nii wyciągniesz bo będzie biała plama... jeśli nie doświetlisz, to wyciągniesz detale ale wraz z szumem gratis
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Po to jest histogram aby śledzić poprawność naświetlenia. Pomiar głupieje na takiej białej sukience, bo więcej światła się od niej odbija, dobiera takie czasy że zdjęcia wychodzą ciemne. Ale to już bardziej kwestia doświadczenia. Trzeba próbować i jeszcze raz próbować

Czasem lepiej prześwietlić kilka nieistotnych punktów, niż mieć główny motyw ciemny.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Lepszy szum niż biała plama...

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów