Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
Nie jedyny. Wiele osób korzysta z internetu mobilnego na zasadach pre-paid, płacąc za każde przesłane 100kb. Dla nich możliwość 4-krotnego ograniczenia pasma to wymierny czynnik działający na korzyść takiego rozwiązania, za które są gotowi poświęcić jakość wyświetlanych grafik. Jest taniej i szybciej a, że trochę brzydziej... cóż. Korzystają z internetu bo potrzebują dostępu do informacji a nie wrażeń estetycznych.

I cały czas wydaje mi się, że operatorzy dają możliwość wyboru, czy chce się z tego rozwiązania korzystać czy nie.
Z ostatniej chwili : sytuacja wróciła do normy, obrazki wyświetlają się w normalnej jakości, bez jakiejkolwiek ingerencji z mojej strony w parametry połączenia. Czyli dochodzi prawdopodobnie kolejny wyznacznik- obciążenie łączy. Piszę "prawdopodobnie" bo jednak przypomniałem sobie, że podobne krótkotrwałe sytuacje miały jednak miejsce w przeszłości. Czyżby więc "zawór bezpieczeństwa", sprzężenie zwrotne zwiększające skokowo kompresję w zależności od obciążenia łączy ?
A co do elastyczności, to nie korzystam z żadnej aplikacji blueconnect ( o ile taka istnieje) dołączonej do modemu. Zwykła Nokia PC Suite,kabelek, 6020 i jazda:-D Tak jak wspomniałem, żadnego proxy nie mam w ustawieniu połączenia z poziomu pc, jak i w preferencjach FF więc nie bardzo wiem co ode mnie zależy w tej kwestii.Byłoby wygodnie na bieżąco ustalać jak kompresowana jest wyświetlana grafika na www, bo to jednak bardziej elastyczne roziązanie od włączania/wyłączania obrazków. Dobrze wiedzieć że Opera 10 coś takiego oferuje.