Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
Generalnie jeśli chodzi o takie zmniejszanie to się trochę dziwię, jeśli już to robią to zapewne nie w javascript - bo javascript jest wykonywana po stronie przeglądarki. Czyli lokalnie na komputerze klienta...
No tak, użyszkodnicy przeglądarek o javascript server side wiedzieć nie muszą, co niestety nie przeczy jej istnieniu i jej wykorzystywaniu
Kolejna sprawa to robiąc to na jakimś serwerku u providera też było by to mało opłacalne - wyspecjalizowany soft szukający fotek i je zmniejszający. Zapewne nieźle by orało taką maszynę. Więc duże koszty dla operatora.

Do tego taki operator nie ma w tym zbytniego celu, wiadomo że są limity i po przekroczeniu transfer mocno spada (można sobie dokupić). Więc finansowo jest to opłacalne dla operatora.

Owszem istnieją sposoby kompresji np. gzip - tyczy się to jednak już konkretnego serwera WWW. Poprostu serwer wysyła całośc skompresowane i przeglądarka automatycznie dekompresuje. Jednak używa się tutaj kompresji bez stratnej i człowiek nawet o tym nie wie że pobiera stronę kompresowaną, to jest dość często stosowane...
Wydaje mi się że po trosze teoretyzujesz a po trosze próbujesz nagiąć protokoły internetowe do swojego o nich wyobrażenia. Bez urazy- to są procesy proste do granic możliwości... ale nie bardziej
"Serwerek u providera" ...dość protekcjonalnie piszesz o operatorach komórkowych :-D
Ale OT się robi, blueconnect compressor obrazki prasuje, traffic compressor już nie ale ich wspólną cechą jest to, że ja decyduję czy i co kompresować. Natomiast pominąć proxy, którego nie widzę w swoich ustawieniach to już dla mnie kłopot