Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Jaki obiektyw na Egipt?

Coś już napisał

Domyślnie

Odświeżę trochę wątek.
    W Egipcie przydał się 10-22 oraz 70-200, statyw jak i polar też były w użytku.
    Co do 50 1.4 praktycznie nie używana.
    Do oglądnięcia spora liczba zdjęć, zapraszam http://www.grzegorztomicki.pl/blog/2...-1-2-hurghada/

Pozdrawiam

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a72 Zobacz posta
    bodajże kilka lat temu w muzeum kairskim moznabyło focic bez lampy do upadłego, ale teraz jest bezwgledny zakaz.
    Potwierdzam, nikt nawet na mnie nie spojrzal jak focilem w 2004 roku. Robilem bez lampy oczywiscie. Efekt kiepski bo i slaby zestaw i swiezo zakupiony sprzet .

Za pare dni wyjezdzam do egiptu ponownie i po waszych opiniach widze ze dobry komplet chcialem zabrac (S17-35 + C50 + C70-200) boje sie ze mnie haltna na lotnisku bo torba z dwoma body + te obiektywy + 580ex II to za duzo do podrecznego. A wy tu jeszcze o statywie .
    10D + Stuff

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LukasS Zobacz posta
    Potwierdzam, nikt nawet na mnie nie spojrzal jak focilem w 2004 roku. Robilem bez lampy oczywiscie. Efekt kiepski bo i slaby zestaw i swiezo zakupiony sprzet .

Za pare dni wyjezdzam do egiptu ponownie i po waszych opiniach widze ze dobry komplet chcialem zabrac (S17-35 + C50 + C70-200) boje sie ze mnie haltna na lotnisku bo torba z dwoma body + te obiektywy + 580ex II to za duzo do podrecznego. A wy tu jeszcze o statywie .

Mając sprzęt zapakowany w Mini Trekkera, jako bagaż podręczny, nie wzbudzisz niczyjego zainteresowania, a statyw trzeba zapakować do bagażu głównego.
    Zero problemów.
    3 szkła - to maksimum, więcej nie warto brać, bo i tak nie wykorzystasz.
    Ja zabrałem 4, a wykorzystałem półtora.
    Nb. najlepiej mi służył 24-105, bo często warunki nie sprzyjają wymianie szkieł (zapylenie).
    Pozdrówka

P.S.
    Statyw koniecznie.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-06-2010 o 23:11 Powód: walka z edytorem ;-)
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Mając sprzęt zapakowany w Mini Trekkera, jako bagaż podręczny, nie wzbudzisz niczyjego zainteresowania, a statyw trzeba zapakować do bagażu głównego.
    Zero problemów.
    3 szkła - to maksimum, więcej nie warto brać, bo i tak nie wykorzystasz.
    Ja zabrałem 4, a wykorzystałem półtora.
    Pozdrówka
    Szklarnie biore do Nova 5 AW wiec torba nie jest jakos duza, miesci sie w wymiarach bagazu podrecznego (gorzej z ciezarem). Stara puszke dam kobiecie (z C50) niech cwiczy. Ja UWA bede focil pod woda, ew. zobacze jak sie C50 na FF.

Do bagazu glownego to juz mam dwa zestawy do snorklingu, obciazniki i worek ewa marine. Jest masakra z tym .

Ogolnie zgodze sie z jakoscia fotek z egiptu wykonaych kitami, mam ich troche z poprzedniego wyjazdu i co do kwestii technicznych to niewiele im mozna zarzucic - swiatla w brud .
    10D + Stuff

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Na kraje arabskie fajnie jest mieć coś szerokiego-reporterskiego, bo to ciekawy (jak to na bliskim wschodzie) świat. Ulice, bazary i inne lokalne ciekawostki warto focić z bliska (24mm na FF jest do tego doskonałe, równie dobrze można mieć 16-35L, lub S10-20 na cropie), no i wiadomo, coś do zbliżania, np 70-200/2.8 i to moim zdaniem wystarczający sprzęt do podróżowania. Pozdrawiam.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LukasS Zobacz posta
    Potwierdzam, nikt nawet na mnie nie spojrzal jak focilem w 2004 roku. Robilem bez lampy oczywiscie. Efekt kiepski bo i slaby zestaw i swiezo zakupiony sprzet ....
    Teraz muszę cię zmartwić nie ma szans na wniesienie aparatu do muzeum Kairskiego. To samo tyczy się Doliny Królów, zakaz totalny.
    Najlepiej aparat zostawić w autokarze, nie ma sensu użerać się z ochroną czy tym bardziej zostawiać sprzęt w przechowalni, jednym słowem porażka.

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    Teraz muszę cię zmartwić nie ma szans na wniesienie aparatu do muzeum Kairskiego. To samo tyczy się Doliny Królów, zakaz totalny.
    Najlepiej aparat zostawić w autokarze, nie ma sensu użerać się z ochroną czy tym bardziej zostawiać sprzęt w przechowalni, jednym słowem porażka.
    Nie zmartwisz mnie zbytnio , do Kairu nie zamierzam jechać, tym razem chce sie skupić na fotografii podwodnej, troche reportarzu na paru niedalekich wyjazdach i focenie babola i jej setki kiecek :P
    10D + Stuff

Coś już napisał

Domyślnie

No to dobrze, co do ciężaru sprzętu też lekko się obawiałem, plecak ważył prawie 8kg a z tego co pamiętam to ograniczenie było bodajże 6kg
    Miałem plan że w razie czego aparat na szyję z 70-200, a co przecież nie będzie liczony jako bagaż oraz obdarowanie znajomych którzy nie mieli nadbagażu tak jak ja

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    No to dobrze, co do ciężaru sprzętu też lekko się obawiałem, plecak ważył prawie 8kg a z tego co pamiętam to ograniczenie było bodajże 6kg
    Miałem plan że w razie czego aparat na szyję z 70-200, a co przecież nie będzie liczony jako bagaż oraz obdarowanie znajomych którzy nie mieli nadbagażu tak jak ja
    Haha dokladnie taki sam mam plan, dwa body z obiektywami + lampa i plecak nagle miesci sie w 5kg ograniczeniu .
    10D + Stuff

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wróciłem właśnie z Egiptu, miałem 5D, 17-40, 70-200 i 100Makro do tego dwie lampy, setki nie zapiąłem ani razu, lampa tylko 430, bo 550 za ciężka... Zależnie od sytuacji używałem szerokiego lub tele, ale powiem Wam że przydałby się jakiś kompakcik, który można zabrać wszędzie. Lustro z obiektywami to jednak mały komfort, mniejsza mobilność, ciągle się martwisz, żeby nie ukradli, nie puknąć, stuknąć... do sejfu też się nie mieści... Swobodne robienie zdjęć to tylko w hotelu i na własnych wyprawach, z fakultetami jest problem... Zdecydowanie za mało czasu na strzelanie z ręki, a co dopiero rozkładanie statywu.

Jutro lecę do Turcji i zabieram 5D bez gripa!, 17-40, 70-200 i małą lampę. Na bank wystarczy, a nawet będzie za dużo.

Ludzie zachwalają UWA na takie wyprawy, owszem, jest niezbędne, ale równie niezbędne wydaje mi się dobre tele. Gdybym musiał płacić każdemu, kogo sfotografowałem, zostałbym bankrutem 70-200 daje ten komfort, że ludzie nie mają pojęcia, że są fotografowani, czyli zdjęcia bardzo naturalne i bez wyciągania ręki po bakszysz.

Bez dobrego polara też nie ma co wychodzić w dzień, niebo jest bialutkie... poza tym przydaje się w autokarze, wycina refleksy z szyby, bo niestety na fakultetach (na pewno do Kairu) naprawdę nie ma czasu na wolne fotografowanie, a i przez szybę czasami uda się coś naprawdę fajnego.

Udanych wakacji!

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów