wydaje mi sie, ze zakup obiektywu za ~3PLN, to chyba problem troche szerszy niz jeden dwutygodniowy wyjazd, wiec w rozwazaniasz patrzylbym troche szerzej na temat... taki obiektyw jak Ci podpasuje moze i 10 lat dobrze sluzyc... wiec, bedziessz focil glownie na wyjazdach w trudne (dla sprzetu) miejsca, czy moze jednak wiecej bedziesz korzystalw innych sytuacjach? Ja sprzet kupowalem wlasnie z zalozeniem dokumentacji wypadow w 'uciazliwe' miejsca, tak wiec 17-40 i 70-200 wydawal mi sie niepodwazalnym 'must have', ale odkad kupilem C50f1.4 jakos 17-40 mnie denerwuje, ze nie taki ostry i nagle ciemny sie zrobil... a moze po prostu szukam dziury w calym bo juz za dlugo mam ten obiektyw... ;-)
ktorego bys nie wybral, mysle, ze bedziesz zadowolony. Chociaz teraz tak sobie pomyslalem, ze w sumie wlasnie wrocilem z turcji i jak podpinalem 50-tke, to jakos tak nie moglem pozbyc sie strachu, ze zaraz jakis paprochow mi nalezie do srodka - nigdy takiego problemu z psychika nie mialem w przypadku 17-40 ;-). Co prawda zadne paprochy do 50-tki nie nalazly, 'ale niesmak pozostal' ;-)

a co do statywu, to swietnie sprawdza sie srednio wypakowany maly plecak. Dodatkowo zawsze staram sie robic kadr o jakies 20% szerszy, zeby mozna bylo na spokojnie w domu skorygowac ciutek w ktoras strone.