Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Jaki obiektyw na Egipt?

Coś już napisał

Domyślnie Jaki obiektyw na Egipt?

Witam,
    Za jakiś czas wybieram się na dość intensywne zwiedzanie Egiptu.
    Posiadam obecnie 50D do tego 50/1.4, 70-200/4 oraz 18-55 bez IS.
    Zastanawiam się nad zakupem 17-40 lub 17-55IS, naczytałem się dużo o warunkach tam panujących, duża ilość pyłu, wszędobylskie słońce.
    Za 17-40 przemawia pancerność ale za to ma słabe światło, wyjazd odbędzie się w styczniu co wiąże się z tym że część obiektów będzie zwiedzanych po zmroku przy sztucznym oświetleniu.
    Za 17-55 przemawia światło i stabilizacja, która może się przydać, problemem w tym obiektywie może okazać się słaba szczelność - przeczytane opinie na forum.

Dylemat czy wybrać szczelność i słabe światło, a może po prostu kupić 17-55 i nie przejmować się szczelnością gdyż nie jest to wyjazd na miesiące a jedynie na 14 dni i w razie czego po przyjeździe zanieść do czyszczenia na Żytnią?
    Jakieś pomysły, a może jakiś inny obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    Jakieś pomysły, a może jakiś inny obiektyw?
    Ja bym zabrał to co masz i nie przejmował się pyłem, kurzem. Tam go jest od cholery albo i więcej, ale samodyscyplina przy zmianie szkieł imho wystarczy.

Światło: albo będziesz miał czasy 1/8000 na f/8 albo totalnie w drugą stronę: 12800 i f/1.4
    Oczywiście, że 17-55 IS, 50/1.4, 70-200/4 byłby bardziej uniwersalnym zestawem, ale imho jak tylko na wycieczkę to nie warto, poza tym imho 17-55 pod światło jest do...
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A może jakieś UWA? 10-22, 10-20, 11-cośtam. Egipt zjeździłem z między innymi 10-22 zamkniętym UV/polarem i wszystko OK. A w nocy to jakiś statyw, nieciężki i wystarczy
    .

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja byłem w podobnym klimacie z 17-40 na 30d kilkakrotnie i nigdy światła nie brakowało ( a szczelnośc obudowy bardzo sie przydała). A do zdjęć po zmroku to i tak raczej potrzeba statywu, więc różnica pomiedzy f2.8 a f4 niie powinna mieć specjalnego znaczenia.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Ja byłem w podobnym klimacie z 17-40 na 30d kilkakrotnie i nigdy światła nie brakowało ( a szczelnośc obudowy bardzo sie przydała). A do zdjęć po zmroku to i tak raczej potrzeba statywu, więc różnica pomiedzy f2.8 a f4 niie powinna mieć specjalnego znaczenia.
    No tak tylko w styczniu w Egipcie o 17 to już jest szaro a o 18 to "Egipskie ciemności" i te 17-40 może być trochę za ciemno, co do statywu to nie wiem czy na wycieczce objazdowej gdzie ma się chwilę czasu na zrobienie zdjęć to będzie czas na rozstawienie statywu. Co innego gdzie sam decydujesz o czasie i miejscu robienia zdjęć to w takim wypadku statyw jak najbardziej.

Coś już napisał

Domyślnie

Wrocilem teraz z grecji majac 17-40/4, 70-200/4 i focac przy 8-11 czasy mialem naprawde krotkie. Zima w Egipcie to jak u nas minimum ciepla wiosna. Bedac w Tunezji na poczatku lutego tez nie brakowalo mi slonca, a bylem z kitem 17-55 (pentax).

Jak sa slabe warunki w pomieszczeniach to zmieniajac 4 na 2,8 niewielka pociecha - od tego na szczescie masz stalke. Chociarz tez mialem ten dylema, który obiektyw wybrac... ile osob tyle glosow w tym temacie.

Pamietaj o filtrze polaryzacyjnym i statywie na nocne plenery

Pozdrawiam.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    Pamietaj o filtrze polaryzacyjnym i statywie na nocne plenery

Pozdrawiam.

Tak o filtrze pamiętam, jeśli zakupię 17-40 to do tego 77mm polarek i przejściówka na 67 do 70-200, co do statywu to się zastanawia czy jest sens. Zobaczymy.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    ...co do statywu to się zastanawia czy jest sens...
    Jest, nawet taką badziewną, małą Hame za 60zł. Byle by się zestaw nie wywalił.
    O coś na ten styl, głowicę (to coś do pionu/poziomu) zalepiasz na stałe jakąś poxiliną http://www.allegro.pl/item681007215_..._wys_nowe.html
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 16-07-2009 o 16:49
    .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jest, nawet taką badziewną, małą Hame za 60zł. Byle by się zestaw nie wywalił.
    O coś na ten styl, głowicę (to coś do pionu/poziomu) zalepiasz na stałe jakąś poxiliną http://www.allegro.pl/item681007215_..._wys_nowe.html
    Wychodzę z założenia że lepiej dozbierać na coś lepszego niż kupować 2 razy.
    Więc kupienie takiego wynalazku tym bardziej do lustra nie w chodzi w rachubę.
    Minimum jakie bym zakupił to velbon sherpa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Mi chodziło o wagę Wiadomo, jeśli do użytkowania na dłuższy czas, to lepszy jest... lepszy Jeśli miałbyś nie brać statywu a wziąć "takie coś", to lepiej "takie coś" wziąć Żeby chociaż móc strzelić sobie takiego pstryka (40D + 10-22) http://img257.imageshack.us/img257/2550/img1669.jpg
    Ale oczywiście jeśli masz ochotę na większy i lepszy to nic nie stoi na przeszkodzie!
    Sherpa musi powędrować do bagażu nadawanego. A to już 2,5 kg więcej.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 16-07-2009 o 18:20
    .

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów